Hockeyguldet tändvätska inför Girot

Publicerad 2017-05-04

Cykel. Tobias Ludvigsson är laddad inför 100-årsjubilerande Giro d'Italia.

Framför allt efter HV71:s hockeyguld.

– Ja nu är man extra taggad att cykla bra härnere, säger han.

Huskvarnasonen fick en perfekt uppladdning inför det kommande cykeluppdraget.

– Det var så vältajmat att jag var hemma när den avgörande SM-finalen gick. Och jag hade tur som lyckades fixa biljetter till matchen, säger han om hockeyavgörandet mellan HV71 och Brynäs i helgen.

På fredagen startar han i sitt femte Giro d'Italia, som i år fyller 100 år och därför går över nästan hela Italien. Starten är i Alghero på Sardinien.

– Det ska bli skitkul att få vara en del av den hundrade upplagan, det är ganska häftigt. Det kommer nog att märkas extra runt omkring loppet, säger han i telefon från Sardinien.

Egentligen behöver han ingen extra tändvätska inför det klassiska etapploppet.

– Jag tycker alltid att det är kul att köra i Italien. Det italienska folket har en sådan passion för cykel.

Chans i tempo

26-åringen har bytt stall inför den här säsongen, till franska FDJ, och är hittills nöjd.

– Säsongen startade bra med en tolfteplats totalt i Valencia i ett lopp med 200 cyklister. Det var skönt att få en bra start med det nya laget. Sedan har det rullat på med tävlingar och jag gjorde sista justeringen inför girot i Tour of Alps i Österrike.

I fjol kom han fyra på en tempoetapp i Giro d'Italia och siktar på att även i år åka bra i de två tempoetapperna.

– Det är i tempo som jag får ta chansen. Annars är jag främst med för att hjälpa fram den franske stjärnan Thibaut Pinot så att han kan köra bra och få en så bra resa som möjligt. Han har chans på den rosa ledartröjan, säger Ludvigsson.

Den största favoriten är annars colombianen Nairo Quintana som vann 2014.

– Och så finns det några andra, som britten Geraint Thomas, nederländaren Tom Dumoulin och Vincenzo Nibali (italienaren som vann i fjol). Det är ett mycket starkt startfält i år.

Ska uppför Etna

Det blir riktigt brant redan under den fjärde etappen då cyklisterna ska ta sig uppför vulkanen Etna.

– Jag tror att det blir tufft redan då, det gäller att vara med upp där och inte ha en dålig dag. Det blir häftigt att ta sig upp på vulkanen, det är bara någon månad sedan som den hade ett utbrott.

Den 16:e etappen, över Stelvio-passet i Alperna, blir också ansträngande med tre stigningar och tävlingens högsta punkt - 2 758 meter över havet.

– Där ligger snön kvar, jag har sett bilder på hur de håller på att skotta rent där. Det är mycket berg i hela loppet, det gäller att vara på sin vakt i alla etapper så att man inte hamnar i någon vurpa och tappar onödig tid.

TT

Följ ämnen i artikeln