PGA-tourens svar: Chockhöjer prispengarna

Tim Dahlbacka/TT

Publicerad 2022-08-25

PGA-touren i golf hotas av saudifinansierade LIV-touren.

Nu görs stora förändringar, bland annat höjs spelarersättningarna markant och statusen på flera tävlingar för att fler toppspelare ska spela samtidigt.

– Tittar jag på F1 förväntar jag mig se Lewis Hamilton, säger Rory McIlroy.

Nya LIV-touren har lockat över fler stjärnspelare från USA-baserade PGA-touren tack vare löften om lagtävlingar, färre speldagar och, inte minst, en rejäl påse saudiska oljepengar. Profiler som Phil Mickelson, Dustin Johnson och Henrik Stenson är några som bytt sida.

Fler tros det bli. Ett flertal stjärnor ska förbereda ett tourbyte, däribland The Open-segraren Cameron Smith.

Nu tar PGA-touren till drastiska åtgärder för att stoppa blödningen. Med Tiger Woods och Rory McIlory i spetsen – duon ledde ett spelarmöte för tourens medlemmar förra veckan – har man lagt fram förändringar som börjar gälla nästa säsong.

Och det var glada besked för alla på touren. Det införs exempelvis en garanterad inkomst för spelarna på drygt 5 miljoner kronor och ett resestipendium på cirka 50 000 kronor för lägre rankade spelare vid varje missad kvalgräns.

Man dubblar även potten för PIP-programmet, vilket betalar spelare som sticker ut extra medialt. Den höjs från 500 miljoner kronor till 1 miljard kronor och kommer omfatta 20 spelare.

Ökad status på utvalda tävlingar

Ett problem för PGA-touren har varit att spelarna har fått välja sina scheman fritt, vilket inneburit att fansen sällan har fått se de största stjärnorna spela samtidigt.

– Jag såg lite statistik i går som visade att utöver majortävlingarna och kanske The Players spelar världens 20 bästa spelare mot varandra endast en gång om året, säger Rory McIlroy på en presskonferens inför slutspelets finaltävling.

Nu har man funnit en lösning.

– När jag tittar på formel 1 förväntar jag mig se Lewis Hamilton i en bil. Vad vi bestämde på mötet var att vi alla gjorde ett åtagande om att spela ihop mer för att göra produkten mer tilltalande, säger McIlroy.

Tolv utvalda PGA-tourtävlingar har getts förhöjd status, med högre prispengar och löften om att samtliga toppspelare ska delta.

LIV-touren svarar

Kommer det vara nog för att stävja den konkurrerande LIV-touren?

– Jag anser att förändringarna vi gör nu att rätt för denna organisation och vi kommer fortsätta att göra fler av dem, säger PGA-tourens kommissionär Jay Monahan.

LIV-touren var inte sena på att kontra.

”LIV Golf är uppenbarligen det bästa som någonsin hänt för att hjälpa professionella golfares karriärer”, skriver man i ett uttalande.

PGA-tourfinalen spelas på East Lake i Atlanta och pågår från torsdag till söndag.

Stjärnan Rory McIlroy och kommisionären Jay Monahan är ledande i förändringarna på PGA-touren.