Åldersgräns kan höjas efter kritik mot 15-åring

Ingela Ahlberg/TT

Publicerad 2022-02-17

Kamila Valieva med sin tränare Eteri Tutberidze under träning i Peking.

Röster höjs för att åldersgränsen i konståkning ska höjas efter att den 15-åriga OS-stjärnan Kamila Valieva kan slippa dopningsstraff på grund av sin ringa ålder.

Redan i sommar kan reglerna ändras.

– Principiellt tycker vi att åldern bör höjas, säger Linda Neffler, förbundschef i Svenska konståkningsförbundet.

Enligt antidopningsreglerna ska unga idrottare få mildare dopningsstraff, för att de inte kan anses kunna ta samma ansvar som vuxna, och det upprör nu på många håll efter att en av världens just nu bästa konståkare testat positivt för en hjärtmedicin.

En av dem som därför vill höja åldersgränsen, så att alla som deltar i OS tävlar under samma regler, är konståkaren Nikolaj Majorov.

– Ska man kalla sig senior i alla mästerskap bör man vara 18 år, sade Majorov till TT i måndags.

Rösta om ålder

Internationella skridskoförbundet ISU ska på sin kongress i sommar rösta om att eventuellt höja åldersgränsen för deltagande i seniormästerskap. Hur Sverige ska rösta är ännu inte klart.

– Principiellt tycker vi att åldern bör höjas. Vi vet att det kommer att presenteras förslag på ökad ålder till kongressen men vi har inte tagit ställning till detta ännu då vi inte sett de slutgiltiga propositionerna, säger Neffler i ett skriftligt svar till TT.

De som vill höja åldersgränsen säger att det skulle skydda välmåendet hos unga aktiva och minska skador på grund av alltför hård belastning i hoppen.

– Jag tror att fallet med Valieva för frågan framåt och förhoppningsvis når även frågan andra idrottsförbund, säger Mona Adolfsen, ordförande i Norges skridskoförbund, till AP.

”Quad Squad”

Valievafallet har satt strålkastare på den ryska konståkningstränaren Eteri Tutberidze som förändrat sporten med sin ”Quad Squad” – kvadrupeltrupp. Hennes åkare är väldigt unga och kan göra kvadrupelhopp. I stort sett alla kvinnliga konståkare som kan göra kvadruplar är under 18 år. Tutberidzes åkare har ofta mycket korta karriärer. Det är inte ovanligt att de slutar redan vid 18–19 år, ibland på grund av svåra skador eller ätstörningar.

– Höjer man åldern är motivationen större att skapa åkare som håller längre, säger den schweiziska åkaren Alexia Paganini till AP.

Föll som storfavorit

15-åriga Kamila Valieva är den första kvinnan att landa en kvadrupel i OS. Hon gjorde det i lagtävlingen i Peking där Ryssland tog guld. Valievas medverkan i OS är dock omstridd. Hon testade positivt för en förbjuden hjärtmedicin den 25 december, men svaret från testet kom inte förrän efter lagtävlingen i OS i förra veckan. Hon stängdes av, men efter överklagan skulle hon få tävla vidare. Det beslutet överklagades i sin tur till Idrottens skiljedomstol Cas som gav 15-åringen rätt att fortsätta i OS.

Valieva klarade pressen och tog ledningen i damtävlingens korta program, och var storfavorit till guldet inför det fria programmet på torsdagen. Men ryskan blev fyra efter flera missar, bland annat ett fall efter ett kvadrupelhopp.

På grund av dopningsanklagelserna skulle inte Internationella olympiska kommittén ha någon medaljceremoni om Valieva hade tagit medalj. Även lagtävlingens medaljutdelning har stoppats.