Blackstenius saknades – har symptom

Lasse Mannheimer/TT

Bella Franzén/TT

Publicerad 2020-10-19

Stina Blackstenius har förkylningssymptom och fanns inte med på landslagets träning på måndagen. Arkivbild.

Stina Blackstenius fanns inte med när fotbollslandslaget samlades på måndagen. Halsont gör att hon måste coronatestas innan hon kan ansluta till EM-kvalsamlingen.

– Hon kommer att testas i morgon, säger landslagsläkaren Houman Ebrahimi.

Om Sverige vinner hemmamatcherna mot Lettland på torsdag och Island nästa tisdag är platsen till fotbolls-EM 2022 säkrad. Men när laget samlades på Ullevi på måndagen saknades ett av de viktigaste anfallsvapnen. Göteborgs Stina Blackstenius fanns inte med på träningen efter att ha uppvisat potentiella covid-19-symptom.

– Stina hörde av sig i förmiddags och sade att hon hade väldigt lindrigt halsont. Ingen feber, ingen snuva, alltså väldigt lindriga förkylningssymptom, säger landslagsläkaren Houman Ebrahimi.

– Hon kommer att testas i morgon. Vårt protokoll säger att när man är symptomfri och har ett negativt prov får man komma in i bubblan.

Testas på tisdag

Protokollet som landslagsläkaren refererar till är europeiska fotbollsförbundet Uefas regelverk för att undvika smittspridning med tanke på coronapandemin.

Ebrahimis förhoppning är att få svar på Blackstenius coronaprov redan på tisdagskvällen, och att hon därefter kan ansluta till truppen. Övriga spelare testas också på tisdagen, men deras resultat dröjer upp till 48 timmar.

– Vi undersöker dem när de kommer hit genom att kolla symptom och temperatur. Är man frisk, symptomfri och feberfri så är man välkommen in i bubblan.

Övriga Göteborgsspelare med

Trots Blackstenius frånvaro fanns övriga Göteborgsspelare med på träningen. Det finns ingen oro för smitta, säger Ebrahimi.

– Nej, inte alls. De har inte haft några symptom och Stinas symptom började först i dag.

Sverige möter tabelljumbon Lettland på Gamla Ullevi på torsdag. En seger där innebär att det blir en ren gruppfinal mot Island nästa tisdag. Vinnaren där säkra en biljett till EM i England 2022.