Madrid till domstol – vill stoppa ligaavtal

Ola Palmström/TT

Publicerad 2021-08-10

Javier Tebas, ordförande för La Liga, stäms av Real Madrid efter att ha slutit ett miljardavtal med riskkapitalbolaget CVC.

Real Madrid har beslutat att vidta rättsliga åtgärder mot La Liga-ordföranden Javier Tebas.

Detta efter att han kommit överens om ett miljardavtal gällande ligans rättigheter med riskkapitalbolaget CVC.

”Real Madrids styrelse har enats om att vidta både civilrättsliga och straffrättsliga åtgärder mot La Ligas ordförande Javier Tabas, Javier de Jaime Guijarro, som ansvarar för CVC-fonden, samt CVC”, skriver de i ett uttalande på sin hemsida.

Bakgrunden är att La Liga förra veckan enades med CVC om ett avtal som skulle innebära att man säljer 10,95 procent av rättigheterna till ligan under de nästkommande 50 åren för 2,7 miljarder euro, knappt 28 miljarder svenska kronor.

Tanken är att 90 procent av pengarna ska gå till klubbarna.

Men giganterna Barcelona och Real Madrid motsätter sig avtalet. Anledningen är att de anser att rättigheterna säljs alltför billigt. Barcelonas ordförande Juan Laporta har tidigare sagt att CVC erbjudit en tredjedel av rättigheternas egentliga värde. Storklubbarna är också missnöjda över att de inte blivit involverade i processen.

För att avtalet ska bli verklighet måste det röstas igenom av en majoritet av de 42 klubbarna i Spaniens två högsta divisioner.

Real Madrid ska göra allt för att stoppa det.

”Styrelsen har beslutat att vidta rättsliga åtgärder av alla slag som anses lämpliga för att ogiltigförklara de eventuella avtal som godkänts av La Liga-ledningen”, skriver de.