Möte om fotbollskaoset – vill porta fler

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2023-12-12

Expressen har i ett reportage avslöjat hur hemliga gömställen upprättats för bengaler på arenorna. Polisen ser också att personer i klubbarna känner till hur pyrotekniken smugglas in.

Efter kaosscenerna på fotbollsläktarna har regeringen kallat till sig Svenska fotbollförbundet och representanter för klubbarna för ett möte i dag.

Samtidigt utreds skärpta straff för användning av pyroteknik och om fler ska kunna portas från arenorna.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och socialminister Jakob Forssmed (KD) har kallat till sig representanter ur Idrottssverige för ett möte i dag.

Detta efter scenerna som utspelat sig på läktarna under främst herrarnas fotbollsmatcher i Allsvenskan under året.

Bland annat urartade situationen under guldmatchen mellan Malmö FF och Elfsborg med tända bengaler, inkastade föremål på planen och förstörda nät.

På mötet, som hålls på justitiedepartementet klockan 13.30, deltar representanter för Riksidrottsförbundet, Svenska fotbollförbundet och Svensk elitfotboll, som företräder klubbarna i Allsvenskan och Superettan. Även Åklagarmyndigheten och Polisen deltar.

Yngre i ultrakretsar

Regeringen har tidigare meddelat att man planerar att gå fram med en utredning om skärpta straff för många av de brott som människor ägnar sig åt på läktarna, inte sällan under derbyn.

Nu står det klart att utredningen ska titta på skärpta straff för olaglig maskering, bränning av pyroteknik, inkastning av föremål och planstormning.

Expressen har i ett reportage avslöjat hur hemliga gömställen upprättats för bengaler på arenorna. Polisen ser också att personer i klubbarna känner till hur pyrotekniken smugglas in.

I direktiven till utredningen skriver regeringen att händelseutvecklingen inom fotbollen har gått åt fel hål de senaste åren. Polisen ser också en radikalisering och föryngring av huliganerna, särskilt i så kallade ultrakretsar.

Ska kunna porta fler

Regeringen vill också utreda om människor ska kunna beläggas med tillträdesförbud till matcher i fler fall och under en längre tid än i dag. I dag är maxtiden tre år, den kan sedan förlängas med ett år i taget.

Tillträdesförbudet kom till 2005 för att kunna porta personer som riskerar att begå brott eller störa säkerheten på arenorna. Med åren har vissa lagändringar gjorts men polisen har sett ett behov av ytterligare skärpningar.

Utredningen ska också se över om filmer från kameraövervakning ska delas mellan arenaägare och arrangör i högre utsträckning än i dag.

Utredaren får mer än ett år på sig att lämna ett lagförslag och ska presentera sitt uppdrag i mars 2025.