Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2024-03-29

Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord.

Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm.

– Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

För bara några år sedan spelade han division 2-fotboll och arbetade som väktare på pendeltågen i Stockholm. Förra säsongen blev Taha Ali svensk mästare med Malmö FF och i början av 2024 blev han uttagen i A-landslaget.

– Jag har varit tacksam för hela resan. Den har fan i mig inte varit spikrak och det är det fina. Resan har format mig och sedan jag kom till Malmö FF har jag känt: Jag är inte klar än, säger 25-åringen med ett leende.

”Drömmen var för långt borta”

Tenstabördige Taha Ali sitter i en av logerna på Eleda stadion och pratar gärna om debutsäsongen i MFF där han svarade för sex mål och sju framspelningar, men när ämnet kommer in på att vara en förebild ökar hans ord per minut.

– Jag tycker att det är extremt viktigt att vara en förebild. Tensta har inte haft något fotbollsproffs tidigare, så det var svårt för mig själv att relatera till det när jag var ung. Det var en period där jag trodde på att jag skulle bli fotbollsproffs, men det kändes som att drömmen var för långt bort.

Det var först säsongen 2021 som Taha Ali kunde titulera sig som professionell fotbollsspelare när han blev klar för den dåvarande allsvenska klubben Örebro. När Ali återvände hem till Tensta under det året märkte han att barn och ungdomar såg upp till honom.

– Då fattade jag hur mycket jag nått ut till folk. Om han kan så kan jag. Och det är det jag har försökt förmedla, speciellt till många invandrare och framför allt svensk-somalier. Det går så länge ni håller er dröm levande.

Taha Ali tror att det är ”väldigt lätt” att hamna på fel bana i tidig ålder.

– Speciellt när det handlar om ett område där många har mindre resurser och många familjer lever på en ganska liten inkomst. Det är inte alla barn och ungdomar som har en tydlig hobby. Man kanske gör lite busgrejer och då är det lätt att hamna snett. Man är inte så stark när man är liten. Det är lätt att bli en följare och lyssna på dåliga kompisar.

”Behöver engagera oss”

Han ser en stor skillnad i Tensta nu jämfört med för tio år sedan.

– Det finns massa föreningar nu som gör bra grejer. Du har Tenstaflickorna som jobbar med läxhjälp och arrangerar fotbollsturneringar ungefär en gång i månaden. BK Bussenhus som också jobbar med läxhjälp och har ungdomslag och herrlag.

Själv gillar han att komma hem och vara närvarande på exempelvis fotbollsturneringar.

– Stora profiler från våra områden behöver engagera sig. Det behöver inte vara fotbollsproffs, det kan även vara läkare eller andra utbildade människor som kommer från området.

Taha Alis föräldrar kom till Sverige från Somalia i början av 1990-talet.

– Mina föräldrar har tagit sig från ett krigsdrabbat land, över hav och land, för att ge sina barn de bästa förutsättningarna. Vem är jag att inte ta tillvara på det?