Hurtig vill glömma fjolåret: "Var rätt extremt"

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2023-09-29

Lina Hurtig och Arsenal hade en jobbig vår. Nu siktar hon på ligatiteln.

Förra säsongen var jobbig för såväl Arsenal som Lina Hurtig.

Ska ligatiteln bärgas den här säsongen får inte fjolårets skadekaos upprepas.

– Det var rätt extremt för oss. Så då blev det också stenhårt tryck på dem som faktiskt kunde spela, säger hon inför helgens Super League-premiär.

Över 47 000 biljetter har sålts till söndagens ligastart mot Liverpool hemma på Emirates Stadium. Inramningen kanske kan lindra besvikelsen något efter Arsenals trista säsongsstart. Londonklubbens höga ambitioner grusades direkt, när man överraskande förlorade mot Paris FC i Champions Leagues första kvalomgång.

– Det enda lilla positiva som man kan ta med sig är väl att vi verkligen kan fokusera på ligan. Att vi får några matcher färre än våra motståndare, säger svenska anfallaren Lina Hurtig.

Skadekaos

Hon går trots allt in i säsongen med en bättre känsla än på länge. Framför allt handlar det om kroppens status.

– Ända sedan före VM har jag haft ett bra upplägg och egentligen bara haft fokus på att jag skulle få min kropp i form och att jag skulle må bra. Och sedan dess har det gått bra. Jag känner mig i bra form, jag känner mig stark, säger Hurtig.

Annat var det i våras. Arsenals skadeproblem liknande ingenting förra året. Inte mindre än fyra spelare – bland annat stjärntrion Vivianne Miedema, Beth Mead och Leah Williamson – åkte på korsbandsskador som omöjliggjorde mer spel under säsongen.

Det vara bara toppen på ett skadeberg som ställde orimliga krav på en redan tunn trupp, säger Hurtig.

– Det var rätt extremt för oss förra säsongen, vi var få redan från början. Sedan var det väldigt många som försvann där. Så då blev det stenhårt tryck på dem som faktiskt var kvar och kunde spela. Det slet ju också.

– Det var fotbollsmässigt väldigt tufft såklart. Det var ingen kontinuitet i träningen över huvud taget, och det var lite för många chansningar som inte gick hem.

TT: Chansningar som att du kanske inte var redo att spela?

– Ja. Och det var väl ett resultat att vi inte hade så många spelare tillgängliga.

– Tvingad vill jag inte säga att jag blev. Det var en chansning, jag var väl medveten om det. Det kunde gå åt vilket håll som helst. Men som spelare vill jag alltid spela och vara med och hjälpa laget. Speciellt förra säsongen, när vi knappt hade några spelare, så kände jag … inte en skyldighet, men nästan, att snabba på lite mer än vad som kanske gick.

Ilestedt ny i laget

Nu är läget mycket bättre. Spelare som Mead och Miedema närmar sig comeback samtidigt som man har tagit in flera starka nyförvärv i form av bland andra svenska landslagsbacken Amanda Ilestedt, Spaniens dito Laia Codina, australiska mittfältaren Kyra Cooney-Cross och engelska anfallsstjärnan Alessia Russo.

– Vi känns mer förberedda den här säsongen. Vi har jättemånga bra spelare, och många fler den här säsongen än förra. Så det är så det ska vara. Och det kommer bara att hjälpa oss sett över hela säsongen.

Sedan den senaste ligatiteln, säsongen 2018–19, har det blivit tre tredjeplatser och en andraplats. Nu är svensklaget Arsenal – som även har anfallaren Stina Blackstenius och huvudtränaren Jonas Eidevall i laget – redo att peta ner Chelsea från tronen efter Londonrivalens fyra raka ligatitlar.

– Vi går för vinst, absolut. Vi har truppen och kvaliteterna för att vinna, säger Lina Hurtig.