Norske slalomstjärnan lägger av efter bildbråk

TT-NTB

Publicerad 2023-10-27

Lucas Braathen avslutar karriären.

Norske slalomstjärnan Lucas Braathen avslutar karriären – 23 år ung, efter ett bråk med norska skidförbundet.

Chockbeskedet gav han på en presskonferens två dagar före säsongspremiären i Sölden.

– Det har varit ett extremt respektlöst bemötande, säger Braathen.

Anledningen till beslutet är en konflikt med det norska skidförbundet. Konflikten handlar om Braathens sponsoravtal och bildrättigheter, en liknande tvist som längdstjärnan Johannes Høsflot Klæbo har haft med det norska skidförbundet.

– För första gången på minst ett halvår är jag glad och första gången på många år känner jag mig fri. Alla som känner mig vet att frihet är en av mina största källor till framgång och glädje, säger Braathen.

Bråket eskalerade i höstas när Braathen ställde upp i en reklamkampanj för svenska klädmärket J.Lindeberg. Det norska landslaget har ett exklusivt sponsoravtal med Helly Hansen och Braathen bötfälldes för tilltaget.

Ber inte om ursäkt

Han bad om ursäkt under presskonferensen – iklädd privata kläder, snarare än det landslagsställ som är brukligt under samlingarna.

– Jag gjorde ett snedsteg. Det jag är ledsen för är att jag sjönk till skidförbundets nivå i hur de har behandlat oss. Jag har bett Helly Hansen och mina lagkamrater om ursäkt. Jag ber dock inte om ursäkt till skidförbundet. Det här hade kunnat undvikas om vi hade haft en konstruktiv dialog, säger Braathen enligt VG.

– Det har varit ett extremt respektlöst bemötande.

Men konflikten är inte hela anledningen till att han nu avslutar karriären.

– Jag slutar inte i protest för att jag är hämndlysten eller bitter. Jag lever efter mottot att göra det som gör mig lycklig. Systemet i landslaget strider mot lagen, anser jag. Då fungerar det inte längre, säger Braathen.

Förbundet visste ingenting

Braathen meddelade sina lagkamrater i det norska landslaget om beslutet i torsdags. Ett beslut som han fattade för ungefär ”tre-fyra veckor sedan”.

– Det var svårt. Det var för jävligt. Det var så vackert. Jag fick inget annat än stöd.

Norges alpina förbund visste ingenting på förhand.

”Jag fick besked om Lucas beslut alldeles före presskonferensen, och det kommer helt överraskande för mig och de andra ledarna. Jag har upplevt att det varit en bra dialog med Lukas och hans pappa den senaste tiden”, säger sportchefen Claus Ryste i ett pressmeddelande.

Lucas Braathen har tagit fem världscupsegrar. Förra säsongen vann han den totala slalomcupen.

– Hur min vardag kommer att se ut framöver vet jag absolut ingenting om, säger Braathen enligt norska TV2.

Alpina världscupsäsongen startar i helgen med storslalomtävlingar i Sölden.