Stjärnor kvar på PGA-touren – "superligan" död?

TT-AP

Publicerad 2022-02-21

Dustin Johnson. Arkivbild.

Dustin Johnson och Bryson DeChambeau säger att de stannar på PGA-touren. Innebar det också slutet för planerna på golfens nya ”superliga”?

Det har ryktats ett bra tag nu, om försöken att med stora saudiska pengar locka stjärnor som Johnson och DeChambeau till en ny superliga.

Men i samband med helgens PGA-tourtävling på Riviera Country Club i Kalifornien kom några tunga smällar för Greg Norman och LIV Golf Investments, som ligger bakom superligaplanerna.

– Jag känner att det är dags att göra slut på spekulationerna. Jag är fullt engagerad i PGA-touren, sade förre världsettan Dustin Johnson.

På Twitter kom ett uttalande från Bryson DeChambeau.

”Det har varit mycket spekulationer kring mitt stöd till en annan tour, men jag vill göra det väldigt klart att så länge de bästa spelarna i världen spelar på PGA-touren kommer jag också att göra det”, skrev han.

”Vem finns kvar?”

DeChambeau ska enligt tidigare uppgifter ha erbjudits motsvarande drygt en miljard kronor för att ansluta till det saudiska projektet.

Rory McIlroy, som tidigt var kritisk till den nya utbrytarligan, betraktar nu projektet som dött.

– Vem finns kvar? Vem finns kvar som kan gå (dit)? Jag kan inte se någon anledning varför någon skulle göra det, sade nordirländaren.

Det kanske i så fall skulle vara Phil Mickelson, som också har kopplats ihop med ligaprojektet. Tidigare i veckan offentliggjordes uttalanden som golfikonen tidigare i vinter gav i en intervju kopplad till skrivandet av hans självbiografi.

– Vi vet att de (saudierna) mördade (journalisten Jamal) Khashoggi och att de har en fruktansvärd historik när det gäller mänskliga rättigheter. De avrättar folk där för att de är gay. När jag vet allt det här, varför skulle jag ens överväga det? För att det är en ”once in a lifetime”-möjlighet att förändra hur PGA-touren fungerar, sade Mickelson.

”Omprövar”

Han sade också att han inte brydde sig om den nya ligan blev verklighet, så länge den gav spelarna mer inflytande över PGA-touren.

51-årige Mickelson, som under karriären bland annat har spelat in nästan 100 miljoner dollar på PGA-touren, har fått hård kritik för såväl girighet som avsaknad av en moralisk kompass.

– Jag är säker på att han sitter hemma och omprövar sin position och funderar på vad han ska välja för väg nu, sade McIlroy.