Söderling bekräftar: Är Ymers nye tränare

Publicerad 2017-07-14

Tennis. Elias Ymer behövde en ny tränare. Han ringde Robin Söderling - som svarade ja.

Den tidigare världsstjärnan ska göra Sverigeettan till en mer aggressiv tennisspelare.

– Elias är en mycket bättre spelare än vad hans rankning visar, säger Söderling till TT.

För ett par dagar sedan skrev Tennisportalen om att den tidigare världsfyran och dubble grand slam-finalisten Robin Söderling tränar Sverigeettan Elias Ymer på det skånska gruset i Båstad.

Nu bekräftar 32-årige Söderling för TT att han är 269-rankade Ymers nye tränare.

– Vi har gjort två träningsveckor i Stockholm, och så kör vi den här Challenger-veckan och Swedish Open i nästa vecka. Sedan kommer det blir lite mer i höst, vi har inte riktigt satt schemat, säger Robin Söderling.

"Någonting har fattats"

Elias Ymer har saknat tränare under hela året, som han mestadels spenderat på undertourerna till ATP-touren.

21-åringen från Skara har haft svårt att hitta tillbaka till spelet 2015 då han kvalade in till första omgången i samtliga fyra grand slam-turneringar.

I jakten på en ny tränare ringde han själv Robin Söderling.

– Jag känner att det är någonting som har fattats. Och han har ändå gjort den här resan, är svensk, och är väldigt envis i sig själv. Jag tänkte att det kunde vara en bra "fit", säger Elias Ymer till TT.

Söderling är Sveriges senaste storspelare på herrsidan. 2009 och 2010 var han i grand slam-final i Franska mästerskapen, men förlorade båda.

Som världsfemma drabbades han av körtelfeber sensommaren 2011. Efter det tog Tibrosonen sig aldrig tillbaka till världstoppen.

2014 och 2015 var Söderling turneringschef för Stockholm Open, och han driver sedan några år tillbaka ett företag som producerar tennisartiklar.

Första tränarjobbet

– Jag brinner för svensk tennis och tycker det är kul att hjälpa någon. Så när Elias hörde av sig så tycke jag att det lät som en kul grej, säger Söderling.

Elias Ymer blir Söderlings första adept på tennisbanan. Till att börja med blir det ett deltidsjobb.

– Vi får hur se hur mycket det blir. Jag kommer aldrig kunna fulltid, men jag ska försöka få in så många veckor som möjligt, säger Robin Söderling.

TT: Har ert samarbete något med ditt tennismärke att göra?

– Nej, jag ska försöka göra han så bra som möjligt tennis. Eller, det är han som ska göra jobbet. Jag kan bara vägleda honom.

"Måste höja tempot"

Paret känner inte varandra speciellt bra sedan tidigare. Utan lär känna varandra genom sitt nya samarbete. Elias Ymer slogs ut i kvartsfinal i Båstads Challenger-turnering, nästa vecka inleds huvudturnering Swedish Open.

– Självklart vill man utveckla sitt spel, det är det man vill när man testar någon ny tränare, säger Ymer som var rankad 118 i världen i fjol.

TT: Vad behöver Elias förbättra?

– Han måste höja tempot och få med sig kroppen in i slaget. Ibland blir han väldigt passiv och backar långt bakom baslinjen. Jag har sagt till Elias: "du måste spela mycket aggressivare, ta mer risker, kliv in och spela snabbare om du vill slå topp 100-spelare". Det vet jag att han vill, och han har den nivån. Jag ser verkligen att han kommer spela ATP-tävlingar regelbundet om han jobbar på bra, säger Söderling.

TT

Följ ämnen i artikeln