Sörenstam får spela vidare i helgen

Ingela Ahlberg/TT

Gustav Sjöholm/TT

Uppdaterad 2021-02-27 | Publicerad 2021-02-26

Annika Sörenstam under sin tävlingscomeback i golf.

Annika Sörenstam klarade cutten i sin tävlingscomeback.

Den förra världsettan i golf är två över par totalt – vilket blev precis på rätt sida om gränsen för spel för de två sista rundorna.

– Jag gjorde vad jag kunde, säger den tidigare världsettan.

Sörenstam gör en tillfällig comeback på sin hemmabana Lake Nona. Hon inledde med en 75-runda efter bland annat en trippelbogey. På fredagen gick hon på 71 slag.

50-åringen, som vill känna på tävlingsspel inför debuten i seniorernas US Open i sommar, inledde dagen med tio raka par. Därefter gjorde hon två birdies, en bogey och senare ytterligare en birdie och en bogey.

– Jag gjorde vad jag kunde. Målet var att hamna under par och det gjorde jag. Det är allt jag kan göra, säger Sörenstam efter rundan.

– Jag satte lite mer press på mig själv. Målet var att vara lite mer aggressiv. Jag var det då och då, inte så mycket som jag borde, men överlag är jag väldigt nöjd, sade hon och tillade att hon inte kommer att överanalysera rundan.

Resultatet ledde till en delad 67:e plats, vilket var precis för att klara cutten och få spela vidare i helgen – vilket inte var något den tidigare världsettan räknat med.

– Jag hade egentligen tänkt ta Ava (dottern) på volleyboll under lördagen, men det kanske någon annan får göra nu då, säger Sörenstam till Aftonbladet.

"Ett framträdande"

Sörenstam bor vid golfbanans 16:e hål. Hon har sin man Mike McGee som caddie i tävlingen och följs också av barnen Ava och William.

– Men det är ingen comeback, det är ett framträdande, sade Sörenstam till LPGA-touren inför tävlingen.

Det var barnen som låg bakom att det blev en comeback, för de ville se sin mamma spela i en tävling, och gav henne rejäla kramar efter andrarundan.

– Mina barn är kramare – liksom min man – så jag uppskattar kramarna mycket. Att ha deras stöd och kärlek betyder mycket. Och att ha dem härute. Barnen skulle egentligen ha varit i skolan, men det var de inte. Jag tror att de hade en bra dag. Alla är glada, säger Sörenstam.

Sörenstams trippelbogey under torsdagens förstarunda, som lade viss sordin på stämningen, uppmärksammades också under fredagens runda, då det visade sig att Sörenstam fått ett dåligt råd av en av LPGA-representanterna. Bollen hamnade under en trädgårdsgrind och svenskan tog ett straffslag, när det visade sig att nya regler från 2019 hade gjort det möjligt för henne att helt enkelt öppna grinden och slå bollen. Representanten bad om ursäkt på fredagen. Men Sörenstam sade att det inte var någon fara.

– Han sade: "Jag kommer inte att göra samma misstag igen". Jag svarade: "Jag kommer inte att slå dit (bollen) fler gånger", säger Sörenstam enligt USA Today.

Sagströms upphämtning

Under de första två dagarna spelade Sörenstam tillsammans med Madelene Sagström och Anna Nordqvist. Sagström, som vann tävlingen i fjol men då på en annan bana, inledde knackigt med 77 slag, fem över par. Efter en trippelbogey på hennes femte hål på fredagen såg det nattsvart ut. Men därefter gjorde hon fyra birdies och dessutom en eagle på det sista hålet och landar på totalt två över par, och klarar därmed kvalgränsen.

Bästa svenska inför helgen är Dani Holmqvist (-4) på delad 20:e plats, följt av Linnea Ström, Pernilla Lindberg och Anna Nordqvist på par, delad 45:e-placering. Caroline Hedwall klarade inte cutten.

Leder tävlingen gör nyzeeländska Lydia Ko, som trots resultatet får finna sig att vara i Sörenstams skugga, på 10 under par.