Ryssland stoppas från sim-VM efter bojkotthot

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2022-03-23

Under OS i Tokyo fick ryska simmare tävla som neutrala. Men på VM i sommar stängs ryssarna ute helt och hållet. Arkivbild.

Inga ryska eller belarusiska idrottare kommer att delta i sim-VM i Budapest i juni, meddelar Internationella simförbundet (Fina) i ett pressmeddelande.

Därmed går Fina länder som Sverige, som hotat om VM-bojkott, till mötes.

Fina var fram till onsdagen ett av få idrottsförbund som tillät ryska och belarusiska idrottare att tävla som neutrala, men nu gör man som många andra sporter och stänger ute länderna helt och hållet.

”Fina vidhåller sitt starka fördömande av den ryska invasionen av Ukraina. Fina återupprepar också sitt löfte att stötta Ukrainas sim-, dyk- och konstsimsförbund i deras förberedelser för kommande tävlingar”, skriver Fina.

Efter beslutet har Rysslands simförbund meddelat att man drar sig ur samtliga Fina-tävlingar resten av året, skriver Fina.

Flera nationer, däribland Sverige, har hotat att bojkotta VM om ryska och belarusiska simmare tillåts tävla.

Utöver beslutet om uteslutning av simmare har Finas disciplinära panel inlett en utredning mot ryssen Jevgenij Rylov. I fredags var simmaren en av flera ryska idrottsstjärnor som beträdde scenen och hyllades av Rysslands president Vladimir Putin inför tiotusentals människor på Luzjniki-stadion i Moskva.

Evenemanget anordnades av Putin för att påminna om årsdagen av erövringen av Krimhalvön i mars 2014. Dessutom hyllades den pågående invasionen av Ukraina.