Stjärnan om ryska avstängningen: "Hyckleri"

Linnéa Engholm/TT

Publicerad 2022-10-24

Rysslands president Vladimir Putin tillsammans med Veronika Stepanova. Arkivbild.

Det internationella skid- och snowboardförbundet Fis beslut om att fortsätta porta ryska och belarusiska åkare från tävlingar är fel, menar den ryska skidstjärnan Veronika Stepanova.

– Det är inget annat än hyckleri, påminn mig när idrottare från Israel eller USA stängdes av, och för vad, säger hon till SVT.

Fis beslutade i förra veckan att den ryska och belarusiska avstängningen fortsätter in på den kommande säsongen. Ett väntat beslut som följer den internationella olympiska kommitténs rekommendationer.

Från ryskt håll är man inte nöjda över beslutet.

– Det som motiverar mig att fortsätta argumentera mot avstängningen av ryska idrottare är en känsla av orättvis behandling från cheferna inom den internationella idrotten. Det är inget annat än hyckleri, påminn mig när idrottare från Israel eller USA stängdes av, och för vad, säger hon till SVT.

Har läst beslutet

Hon fortsätter med att säga att hon själv inte tycker att något land ska stängas av, utan att idrotten ska vara enande.

På frågan om hon förstår beslutet baserat på Rysslands krig i Ukraina svarar hon:

– Det där lät inte som en fråga, mer som ett ställningstagande. Jag har läst vad Fis skrev i deras uttalande angående förlängningen av avstängningen, det är deras ståndpunkt och det är det jag får förhålla mig till.

Hyllade Putin

Stepanova var en av de ryska stjärnorna som hyllades av president Vladimir Putin efter vinterns OS i Peking. Hon valde då att hylla presidenten.

– I mina ögon har Ryssland blivit mäktigt, stolt och framgångsrikt. Alla gillar det inte, men vi vill vinna, som vi vann i OS. Tack till presidenten för att han hissar landets flagga högt. Vi kommer inte att sänka den. Jag lovar, sade Stepanova i statliga Match TV, enligt NRK, innan hon bad presidenten signera hennes medalj.

Följ ämnen i artikeln