Sista hindret avklarat – topphäst går i pension

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2024-05-23

Peder Fredricson och Christian K firar segern i GP-hoppningen i Friends arena 2022. Nu pensioneras den 17-årige valacken. Arkivbild.

På Christian K tog Peder Fredricson lagsilver vid VM-hoppningarna i Tryon 2018.

Det var en av många internationella framgångar för den 17-årige valacken.

Men framöver slipper han långa resor och höga hinder och går i pension.

För drygt ett år sedan togs All In ur tjänst, den mest kända och framgångsrika av Fredricsons hästar.

Nu får ”Allan” sällskap av Christian K i hagarna på Grevlundagården på Österlen.

”Han är verkligen en fantastisk häst, ingenting var någonsin för stort för honom. Det har varit en ära att rida honom och jag är väldigt tacksam för den karriär som vi haft tillsammans.” skriver Peder Fredricson om Christian K på Instagram.

Drog in mest pengar

Tillsammans bidrog de bland annat till svenska segrar i Nations Cup i både Aachen och Rom. 2019 vann ekipaget supercupfinalen i Global Champions League med sitt lag. Samma år drog Christian K in mest pengar av alla hästar i världen.

Fredricson, tvåfaldig individuell OS-silvermedaljör och med ett guld och ett silver i lag, satsar mot ännu ett olympiskt spel. Inför sommarens OS i Versailles konkurrerar han just nu främst om en plats med Catch Me Not, som han bland annat kom trea på i världscupfinalen i Riyad nyligen.

– Jag har alltid satt OS högst. När man är ung vill man ta sig till ett OS oavsett om man kan göra bra resultat eller inte. Jag är bara intresserad av att åka om jag är i bra form och sitter på en häst som också är det och kan göra ett bra resultat. Jag är gärna med, säger Fredricson i en intervju med Sydsvenskan.

Tävlar i Rom

Fredricson tävlar i dagarna i Rom där en nationshoppning (fredag) ingår. Övriga svenska ryttare är Petronella Andersson, Rolf-Göran Bengtsson, Wilma Hellström och Fredrik Spetz.

Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona tar ut OS-laget (tre ryttare plus en reserv) om fem veckor.