Efter svenska bojkotthotet – stöd av Norge

TT-NTB

Publicerad 2022-10-12

Ragnhild Haga stöttar Sveriges hot om bojkott.

Om ryska och belarusiska längdåkare tillåts tävla internationellt kan flera svenska åkare bojkotta VM.

Från norskt håll får man gehör.

– Jag stöttar svenskarna, säger Tiril Udnes Weng.

Det var i en intervju med TT som flera svenska åkare hotade med bojkott av VM i Planica i februari. Detta efter att Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) och Internationella olympiska kommittén (IOK) på sistone har antytt att det finns tankar på att redan i vinter öppna dörren för ryska och belarusiska idrottare.

På frågan om de svenska åkarna är redo att bojkotta VM om ryssar och belarusier välkomnas in i värmen igen svarade Linn Svahn följande:

– Här och nu skulle jag tveklöst vara beredd på det. När man sedan står där hoppas jag man skulle agera på samma sätt som jag tänker här och nu. Absolut, sade hon till TT.

Maja Dahlqvist tänker likadant.

– Ja, absolut, det är så jag tycker de flesta resonerar just nu. Detta är någonting som är större än sporten. Sedan kommer det, när man står där på plats, bli ett beslut att ta. Som det är nu är det självklart med bojkott, sade Dahlqvist.

Från norskt håll får man medhåll.

– Jag är med på bojkott. Man får bedöma det sedan, men att tävla mot ryssar i vinter är långt borta för mig, säger Ragnhild Haga till VG.

Även Tiril Udnes Weng stöttar sina svenska kollegor.

– För det första tycker jag att Ryssland inte ska delta. Jag förstår inte varför det ska vara så mycket jobb med att bestämma det. Det känns väldigt fel om de skulle vara med i premiären. Det sista jag vill är att stå bredvid Ryssland. Jag stöttar svenskarna, säger hon.

Ett beslut i frågan om ryska och belarusiska åkares medverkan väntas den 22 oktober.

Följ ämnen i artikeln