Tidstillägg för nedskräpning i Vasaloppet

Publicerad 2017-03-04

Längdskidor. Här kommer ett glatt väderbesked till deltagarna i Vasaloppet: ett par minusgrader, ingen nederbörd och lättvallat.

Men de som skräpar ner bestraffas med tidstillägg.

– Nu måste alla sköta sig för att inte markägarna ska börja reagera, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund.

På lördagsförmiddagen vräkte snön ner över Vasaloppsspåret. Men nervösa Vasaloppsåkare fick snabbt positiva väderbesked. Det blir molnigt, men ingen snö, och minusgrader. Det flesta kommer att träffa rätt med vallningen.

– Men vi ska ändå jobba hårt för att hela tiden kunna erbjuda bra spår. Det är viktigt eftersom det stora startfältet sliter på spåren, säger Tommy Höglund.

Inför årets Vasaloppsvecka har arrangörerna fått nog när det gäller den ökade nedskräpningen längsmed spåret.

– Vi gör nu en kraftfull markering för att inte detta på sikt ska bli ett allvarligt problem. Vi får inte komma till en punkt där markägare, av den anledningen, sätter stopp för att banan går över deras mark, säger Tommy Höglund.

I årets upplaga av Vasaloppet måste deltagarna slänga muggar och annat vid speciella soptunnor, vid speciella skräpstationer eller där egna ledare kan ta upp skräpet.

– Våra funktionärer har fått till extra uppgift att studera åkarnas agerande och filma om någon skräpar ner. De som skräpar ner kommer att få 15 minuters tidstillägg, säger Tommy Höglund.

TT

Följ ämnen i artikeln