Miljardtapp för Manchester United i pandemin

TT

Publicerad 2021-01-26

Manchester United spelar inför tomma läktare mot Bournemouth. Arkivbild.

Pandemin har inneburit intäktsfall i miljardklassen för flera europeiska storklubbar.

Värst drabbat är Premier League-ledaren Manchester United som tappat över 1,34 miljarder kronor i intäkter, visar Deloittes årliga rapport.

Manchester Uniteds intäkter har minskat med 19 procent till 5,8 miljarder jämfört med förra säsongen. Den engelska storklubben hamnar för första gången utanför topp tre i intäktstabellen, som revisionsfirman Deloitte sammanställer årligen.

Det stora fallet kan till stor del förklaras av coronautbrottet, som har lett till minskade intäkter från tv-rättigheter och biljetter.

Ytterligare en orsak är att Victor Nilsson Lindelöfs lag inte spelade i Champions League förra säsongen.

Trots ett tapp på 1,29 miljarder är Barcelona i topp med intäkter på 7.1 miljarder. Knappt före ärkerivalen Real Madrid.

Avslutar topp tre gör tyska Bayern München, 6,3 miljarder.

Rapporten kartlägger de 20 klubbarna i Europa med störst intäkter under säsongen, och listan domineras av klubbar från Premier League. Hela sju av 20 klubbar spelar i den engelska högstadivisionen, varav fem återfinns i topp tio.

Bara en av klubbarna på listan kunde redovisa ökade intäkter under förra året, och det var den ryska klubben Zenit S:t Petersburg (15:e plats). Anledningen är sannolikt att de vann ryska ligan och spelade i Champions League.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs fel intäkter för Barcelona och Manchester United för säsongen 2019–2020. Rätt siffror är 7,1 miljarder för Barcelona och 5,8 miljarder för Manchester United.