Norsk ilska: Tvingades stå halvnaken inför man

Karl Sundström/TT

Publicerad 2023-11-13

Det norska herr- och damlandslaget i nordisk kombination. Arkivbild.

När det norska damlandslaget i nordisk kombination skulle genomföra en kroppskontroll tvingades de klä av sig och stå halvnakna inför en manlig kontrollant.

En situation som de upplevde som ”äcklig” och ”obehaglig” – och som fick herrlandslaget att i solidaritet bojkotta kontrollen.

Den rutinmässiga kroppskontrollen genomfördes i september i år. Enligt Ivar Stuan, chef för kombinationslandslaget, hade de kvinnliga idrottarna blivit lovade att bara kvinnliga inspektörer skulle finnas med när detta genomfördes.

Men så blev inte fallet.

– Det var obehagligt och tillvägagångssättet var väldigt oklart, säger Gyda Westvold Hansen till NRK.

Med i rummet vid undersökningen, där kvinnorna i bara trosor och bh fick göra en 3D-skanning, fanns en manlig kontrollant. Något som inte uppskattas av det norska damlandslaget.

– De kom gråtande tillbaka till oss, säger Stuan till NRK.

Herrlandslaget valde på grund av detta att bojkotta skanningen för att visa solidaritet med damerna. En gest som uppskattades av damlandslaget som nu har lagt händelsen bakom sig.

Lasse Ottesen, tävlingschef för nordisk kombination på det Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis), säger till NRK att han delvis förstår idrottarna – men att de också hade informerats innan om att en manlig kontrollant skulle närvara. Efter den informationen var det bara en idrottare som tackade nej till att närvara.

– Från vår sida vill vi absolut inte sätta någon i en obekväm situation. Sedan tar vi givetvis till oss av ​​feedbacken, säger Ottesen.

En månad senare genomfördes ett nytt test utan någon manlig kontrollant.

Följ ämnen i artikeln