Våren tung för Claessons Elfsborg

Uppdaterad 2019-07-08 | Publicerad 2016-11-06

Fotboll. Elfsborg vann med 2-1 mot Örebro, som fick en utvisning före paus, och säkrade femte plats i allsvenskan.

– Vi gjorde det vi skulle, säger Elfsborgs landslagsman Viktor Claesson.

I den svenska truppen till VM-kvalet mot Frankrike på fredag är Elfsborgs mittfältare Viktor Claesson och AIK-målvakten Patrik Carlgren de enda spelarna från allsvenskan. Claesson åker till samlingen med en stark höstsäsong i det mentala bagaget.

– Jag har fått jobba, försökt jobba på hela säsongen och göra det så bra som möjligt. Det har gått lite upp och ner, som för hela laget, säger Viktor Claesson.

– När laget går bra är det lättare att det går bra individuellt också. Det har känts bättre i höst, resonerar Claesson.

Svag vårstart

Han pekar på Elfsborgs svaga seriestart i våras, med bara tre poäng efter fem matcher, som den viktigaste förklaringen till att den toppsatsande Borås-klubben får nöja sig med femte plats i sluttabellen.

– Som det såg ut för några månader sen får vi vara nöjda med vår spurt. Det kunde blivit värre...

I de sju sista omgångarna tog Elfsborg hem fyra segrar och tre kryss.

Segern mot Örebro på Borås Arena bärgades sedan gästernas Michael Almebäck blivit utvisad i en omdiskuterad situation strax före paus.

Almebäck trampade i bröstet på Elfsborgs Per Frick när denne blivit liggande i Örebros straffområde efter tuff kamp om en höjdboll.

Ur balans?

Örebroarna ansåg att Almebäck var ur balans efter närkampen - som gav Örebro en frispark. Men domaren Bojan Pandzic bedömde att Örebro-backen borde kunnat undvika att trampa på Frick. Örebros anfallare Astrit Ajdarevic protesterade så häftigt att han blev varnad.

Tränaren Alexander Axén var dock samlad efteråt.

– Tycker domarna att det är utvisning så är det det. Men det påverkar matchen jättemycket, konstaterar Örebro-tränaren.

Elfsborgs "assistkung" Simon Lundevall, med tio målgivande passningar under säsongen, gjorde 1-0 i 54:e minuten, ofrivilligt framspelad med en styrning av en örebroare. Issam Jebali nickade in 2-0.

Pärla av Gerzic

Nordin Gerzics reducering i 81:a minuten var en riktig pärla, ett överraskande distansskott på studsande boll.

Men Elfsborg tog hem segern. Och Viktor Claesson, som ryktats vara intressant för utländska klubbar, kanske är kvar till nästa säsong.

– Jag har kontrakt, och det är inte transfersäsong. Just nu är det Elfsborg som gäller, säger landslagsmannen.