"Östersund gjorde allt rätt från start"

Publicerad 2017-07-14

Fotboll. Många golvades av Östersunds skrällseger mot turkiska storklubben Galatasaray.

Men returmötet i Istanbul nästa vecka blir tuffare, enligt experterna.

Jämtarna slog till med 2-0 på hemmaplan i debuten i europeisk cupfotboll och de svenska fotbollstyckarna häpnar.

"Vilket verklighetsfrämmande, sinnesvidgande fotbollsresultat", twittrar sportjournalisten Erik Niva.

"Östersund gjorde allt rätt från start. Med en respektlöshet och tydlighet visade laget, anförda av den för kvällen lysande Saman Ghoddos, att det här skulle bli jobbigt för turkarna", skriver Dagens Nyheters sportkrönikör Erik Nilson.

Eget spel

Expressens Therese Strömberg noterar att ÖFK:s supportrar hade skrivit "Må bästa laget vinna" på sina banderoller medan Galatasarays skrev "Welcome to hell".

"Östersund behövde ingen banderoll för att välkoma den turkiska storklubben till helvetet. Nio grader på termometern, regn på tvären och en djävulsk blåst räckte för att budskapet skulle nå fram", skriver hon.

SVT:s fotbollsexpert Daniel Nannskog är "jätteimponerad".

– Sättet man trycker på och spelar Galatasaray låga, med sitt eget spel och att man inte ändrar om massa bara för att ett storlag kommer, säger han till SVT Sport.

Tror på ÖFK

Men hur ska det gå i returmötet i Turkiet den 20 juli? Nannskog tror att det blir riktigt tufft.

– Med den supporten Galatasaray har på den arenan, jag har själv varit där. Jag vet inte hur mycket folk som kommer till en kvalmatch i Europa League, men ÖFK kan oavsett förvänta sig ett ruggigt tryck där nere, säger han till SVT.

Även DN:s Erik Nilson tror att det blir svårt att upprepa succén.

"Att ÖFK ska kunna åka ner till Istanbul och göra samma resultat är inte särskilt troligt. Däremot är det svårt att tänka sig att de skulle göra bort sig totalt", skriver han.

Sportjournalisten Patrick Ekwall verkar tro på Östersund, även på en varmare bortaplan.

"Det blir åka av i Istanbul. Såklart. Men Galatasaray är inte vad de varit och Potters Östersund har aldrig drabbats av panik", twittrar han.

TT

Följ ämnen i artikeln