Ekdal tillbaka till ödesmatchen – ett gott omen

Carl Göransson/TT

Publicerad 2021-11-12

Albin Ekdal är tillbaka från avstängning. Arkivbild.

VM-kvalförlusterna mot Grekland och Georgien har en gemensam nämnare: Albin Ekdal har saknats båda gångerna. Vilken tur då att mittfältaren är spelklar igen inför avgörandet i Sevilla.

När det svenska fotbollslandslaget besegrades i Aten i september var Ekdal skadad och i torsdagskvällens tunga nederlag i Batumi var han avstängd.

Förlusterna har gett Spanien övertaget inför söndagskvällens ”kvalfinal” på La Cartuja, där en VM-biljett ligger i potten. Och där Albin Ekdal sannolikt är tillbaka i den blågula startelvan.

– Det är en häftig match som betyder otroligt mycket, en match där vi har chansen att ta oss till VM direkt, säger han på landslagets digitala presskonferens inför fredagens resa från Batumi till Sevilla.

”En av mina styrkor”

Den 32-årige Sampdoriamittfältaren vill inte göra någon stor affär av att just han har saknats i de två svenska VM-kvalförlusterna. ”Det står definitivt inte och faller med mig”, säger han. Samtidigt går det inte att komma ifrån att just Ekdals egenskaper kan bli värda extra mycket mot Spanien.

– Självklart är en av mina styrkor det defensiva spelet, att ligga rätt och samla upp bollar och hela den biten. Så om det blir en sån matchbild kan det nog passa. Det är ingen vågad gissning att Spanien kommer ha mycket boll och att vi får ligga rätt och försöka kontra lite mer, säger han.

Spanien behöver minst oavgjort för att säkra gruppsegern och en plats i VM i Qatar om drygt ett år, medan Sverige måste gå för trepoängaren. Enkla förutsättningar, men en svår uppgift. För grupptvåan väntar i stället ett tufft playoff i vår, i ett cupspel där bara en fjärdedel av lagen går till VM.

– Det är klart att Spanien är favorit på hemmaplan, något annat kan man nog inte säga. Men vi går in med en skön känsla och vetskapen att vi kan rubba dem, säger Ekdal.

Tålamod en nyckel

Stockholmaren spelade från start både i sommarens 0–0 möte i EM – också det i Sevilla – och i höstens 2–1-seger i Solna.

– Nyckeln blir ju att ha tålamod och inte bli stressade om de har mycket boll. Och sen, när vi har bollen, att vårda den och komma ur de trånga situationerna och inte ger bort den direkt igen till spanjorerna.

Att Sverige måste prestera bättre än mot Georgien är en självklarhet, även om Albin Ekdal tycker att prestationen var bättre än vad 0–2-resultatet visade.

– Jag tycker att vi gör en spelmässigt helt okej match där vi definitivt ska göra minst två mål, det var ju det som saknades. Sen är det oflyt att vi blir straffade i andra halvlek.

Klockan 20.45 på söndag kväll är det avspark i Sevilla. Sverige måste vinna för att ta VM-platsen, annars väntar playoff i mars.