Claesson i fokus efter succén i Funchal

Uppdaterad 2019-07-16 | Publicerad 2017-03-29

Fotboll. Ett stort löfte i år efter år efter år.

Så drog han österut, hittade rätt i Krasnodar och såg vi inte ett genombrott i landslaget en galen kväll så vad är i så fall ett genombrott?

– Det var skoj, säger Viktor Claesson.

Portugal gjorde 1-0 och Cristiano Ronaldo fick den hemkomst till Madeira han och alla öbor hoppats på. När de regerande Europamästarna ökade till 2-0 (Andreas Granqvist stötte in bollen i eget mål via målvakten Karl-Johan Johnsson) såg det dystert ut i halvtid.

I alla fall resultatmässigt.

45 minuter senare hade förbundskaptenen Janne Anderssons starkt reservbetonade lag vänt till en sensationell 3-2-seger och planens spelare hette Viktor Claesson.

Inte Cristiano Ronaldo.

Claesson om den så viktiga, tidiga reduceringen med en dryg halvtimma kvar:

– Jag kommer inte exakt ihåg förarbetet, men "Totte" (Christoffer Nyman) spelar bollen mellan benen på försvararen och jag försöker bara få den jämte "keepern". Det var ett viktigt mål för självförtroendet, vi kände att vi var med i matchen och fick lite momentum där.

Och kvitteringen med en kvart kvar:

– Det är mer slump. Jimmy Durmaz slår en kort hörna och jag bara försöker slå till bollen. Jag träffar spelare och boll... och lyckas få in den vid första stolpen.

– Det var mer tur.

Delaktig i alla målen

Kvällen toppades med att Claesson också hade fötterna med i det portugisiska självmålet på tilläggstid.

– Jag är så trött då, men (Niklas) Hult kommer på en överlappning och jag släpper bollen till honom och han sätter ett bra inlägg som de inte lyckas få undan.

Målen i all ära, fotboll handlar ju ytterst om att det ena laget ska göra mer fler än det andra, men det var mer än de lyckade avsluten som imponerade.

Claesson tog för sig, vågade, ville, orkade.

– Jag känner mig i bra fysisk form. Jag har haft två tuffa månader i Krasnodar. Jag är både rapp och orkar mycket. Då klarar man att göra tekniska saker.

TT: Hur rankar du den här matchen?

– Det är jättesvårt att ranka, men det var en bra match i alla fall, från hela laget. Vi jobbar från första till sista minut och gör man det kan man störa vilket lag som helst.

Ger angenäma problem

– Det är kul att se att man klarar av den här nivån.

TT: Det är väl det Janne Andersson vill, att ni ska få klart för er att ni kan mäta er med spelare på en högre nivå, eller hur?

– Exakt, så är det. Om han inte tror på oss är det ingen mening med att han tar ut oss. Det är väldigt bra att få sån här sparring inför de stora kvalmatcherna. Han kan nog ha fått angenäma problem. Det är många fina insatser i dag.

En av de absolut främsta stod Claesson för. Många medspelare berömde honom.

– Han är en otroligt duktig spelare och nu får han visa det mot ett bra lag som Portugal med att göra två mål. Han spelar bra i Krasnodar också. Det är väldigt kul för Viktor och det unnar man honom, säger anfallaren Christoffer Nyman.

Funchal, TT:s utsände

Följ ämnen i artikeln