Hektiskt schema för Åberg – trots meniskskadan

Carl Göransson/TT

Publicerad 2024-05-27

Ludvig Åberg planerar att tävla intensivt framöver. Arkivbild.

Det är meniskproblem som har stört Ludvig Åberg i vår. Men med start nästa vecka planerar svensken att spela tre tävlingar på raken.

– Nu är vi tillbaka på den ordinarie planen, säger mentorn Peter Hanson.

Det var i april, inför majordebuten i US Masters, som Ludvig Åbergs knäproblem dök upp för första gången. Det blev ändå dundersuccé där med en andraplats, men 24-åringens knäbekymmer har inte försvunnit.

Åberg stod som en säkerhetsåtgärd över genrepet inför PGA-mästerskapet häromveckan och när han nästa vecka peggar upp i The Memorial, i Ohio, har han bara spelat en tävling på sex veckor. Det var just PGA-mästerskapet, majorn där den blågula världssexan för ovanlighets skull missade ”cutten”.

”Ett bra tecken”

Nu väntar en desto mer intensiv period i sommar, med en mängd högklassiga tävlingar där två majors och OS sticker ut. Tidigare har inte Åberg och hans team velat gå in i detalj på hans problem med vänsterknät.

Men nu säger Peter Hanson till TT:

– Det är en meniskgrej det handlar om.

– Man får följa smärtan och svullnaden, men det var ett bra tecken att det fungerade så bra i PGA-mästerskapet och att han kunde spela smärtfritt. Då är det bara att köra på med den ordinarie planen och så får man hoppas att det håller till slutet av året. Det är även vad röntgen säger.

Den 24-årige svenske golfstjärnan ska till att börja med spela tre tävlingar i rad i juni – förutom The Memorial även majorn US Open och Travelers Championship.

”Fantastisk period”

Sedan väntar två tävlingsfria veckor innan en ny intensiv period drar i gång på europeisk mark: Scottish Open, British Open och OS.

– Ludde kör träning och återhämtning nu, sedan är det tillbaka till ordinarie plan. Han är givetvis taggad att komma i gång och tävla igen. Det är en fantastisk period han går in i och det ska bli roligt att följa. Vi är nog många som ser fram emot att se hur den här sommaren utvecklar sig, säger Peter Hanson.

Orolig är han inte, trots det relativt tuffa tävlingsschemat för Åberg.

– Nej, det var tvärtom väldigt positivt att han kunde spela varven utan smärta senast. Och han har ju ett duktigt medicinskt team runt sig, som givetvis jobbar hårt med olika övningar och rehab, säger skåningen.

Efter Åbergs Europabesök avgörs PGA-tourens Fedex Cup-slutspel i augusti. Och det är förhoppningsvis först därefter som det skulle kunna bli aktuellt med ett ingrepp i knät – om det över huvud taget behövs.

– Det finns givetvis ett fönster där när säsongen i USA är slut, men det optimala är att slippa göra ett ingrepp. Alltid när man sätter en kniv i något är det någon form av risk, säger Hanson.