Uefa öppnar för undantag i coronakrisen

TT-Reuters

Publicerad 2020-04-21

Uefa säger för första gången att undantag kan göras från organisationens hållning att de nationella fotbollsligorna ska spelas klart. Arkivbild.

Det europeiska fotbollsförbundet håller fortfarande fast vid sin linje att de nationella ligorna ska spelas färdigt.

Men för första gången öppnar Uefa för att göra undantag.

Uttalandet kom efter en videokonferens på tisdagen med de 55 medlemsförbunden.

Belgien är ett av länderna som drabbats hårdast av coronapandemin och där har ligaorganisationen tidigare föreslagit att resten av säsongen ska ställas in och att den nuvarande tabellen ska räknas som sluttabell.

Något som både Uefa och det Internationella fotbollsförbundet Fifa hårdnackat vägrat acceptera och hotat med att belgiska klubbar i så fall inte får delta i nästa säsongs europeiska cupspel.

Men efter tisdagens möte gjorde Uefa följande uttalande:

"En stark rekommendation gjordes att nationella liga- och cupspel ska avslutas, men specialfall kommer att beaktas när riktlinjer för deltagande i Europaspelet – vid fall av inställda ligor – har gjorts klara".

Belgien har inte tagit något formellt beslut i frågan, utan skjutit upp det ett par gånger för fortsatta diskussioner med Uefa.

Det har tidigare spekulerats i att Uefa planerar för att spela finalerna i Champions League och Europa League den sista veckan i augusti, men på tisdagen sades det från Uefa att flera olika kalendervarianter presenterats på mötet både för landslags- och klubblagsturneringarna.