Fåglar möter döden vid spanska padelbanor

Anna Lena Wallström/TT

Publicerad 2023-11-26

Fåglar uppfattar inte plexiglasväggarna runt padelbanor. I Spanien har det blivit ett påtagligt problem. Arkivbild.

Padelsporten är enormt populär i Spanien. Men nu varnas för att plexiglasväggarna runt banorna är livsfarliga för fåglar, och att något måste göras.

Spanska ornitologiska föreningen förklarar i en kampanj att fåglar, trots god syn, inte uppfattar de transparenta väggarna som en farlig barriär, utan flyger rakt in i dem. Fågelvännerna hittar regelbundet döda svalor, koltrastar och olika sångare vid banorna.

Fågeldöden vid padelbanorna har också blivit en juridisk fråga. Åklagarmyndigheten har pekat på att fågeldöden kan omfattas av en ny djurskyddslag som trädde i kraft i höstas, och som säger att djurmisshandel är ett brott. Myndigheten uppmanar regionala åklagare att se till att ”behöriga myndigheter” vidtar ”alla nödvändiga åtgärder” för att undvika fågelkollisioner mot padelbanornas glasväggar.

Ornitologer har föreslagit att glasväggarna förses med klistermärken eller nät. Det handlar om åtskilliga meter glasvägg, eftersom Spanien har 15 300 av världens totalt 40 000 padelbanor, enligt konsultfirman Deloitte.

Följ ämnen i artikeln