Kaoset på läktarna – så är läget just nu

Kasper Ljungström/TT

Publicerad 2024-03-08

Det är vanligt med maskerade supportrar på matcher i svensk elitfotboll. Arkivbild.

Efter den stökiga fjolårssäsongen är läktarproblematiken i fokus inför fotbollspremiären.

Här är en sammanfattning av läget.

+ Skandalerna förra säsongen

I guldmatchen i sista omgången i herrallsvenskan mellan Malmö FF och Elfsborg spårade det ur i halvtid. Flera bortasupportrar försökte elda upp skyddsnätet och därefter sköt hemmasupportrarna flera bengaler och arenan utrymdes. Matchen blev försenad och var inte slut förrän efter tre timmar.

Några månader tidigare hade det blivit stökigt under Stockholmsderbyt på Tele2 Arena när AIK gästade Djurgården.

Flera bengaler kastades in mot spelare och bortasupportrar försökte storma planen. Kravallpolis med hundar tillkallades och tvingades ingripa för att få bukt på situationen.

En rapport från polisen som presenterades i veckan underströk också den oroväckande utvecklingen. Antalet allvarliga incidenter och våldet på fotbollsmatcher i landets högsta herrserier ökade förra säsongen jämfört med 2022.

Runt 100 poliser och ett stort antal ordningsvakter utsattes för våld i samband med matcher förra säsongen, enligt rapporten.

+ Reaktionerna

I samband med ett möte med fotbollsföreträdare efter säsongen kallade idrottsminister Jacob Forssmed (KD) huliganer och andra som inte sköter sig på arenorna för ”fotbollens dödgrävare”.

Forssmed var också tydlig med att han kräver att klubbarna gör mer för att få bukt med problemen.

– Man måste jobba med kulturfrågan och inte ha klubbar och spelare som slätar över det som sker som ”känsloyttringar”.

Flera klubbar har själva manat till förbättring.

Efter incidenten i maj gick AIK ut med en vädjan om en öppen dialog med supportrarna för att förbättra läktarkulturen.

– En av de största skandalerna jag har upplevt på plats, sade Djurgårdens sportchef, Bosse Andersson, till Aftonbladet.

+ Åtgärder som diskuteras

Per Engström, sektionschef på Noa, sade i veckan till Aftonbladet att man borde ta efter ishockeyn mer och tömma läktarna när det behövs.

Men Johan Lindvall, generalsekreterare på Svensk elitfotboll, har under veckan slagit fast att det bara är aktuellt att tömma läktarna som absolut sista utväg.

– När vi talar om att tömma läktare är det inget som vi har diskuterat under vintern med polisen. Vi har haft möjlighet att tömma läktare eller läktarsektioner tidigare och det finns där som en sista åtgärd. Det finns ingen uttalad ambition om att vi ska tömma läktare, säger Lindvall till DN.

I torsdags presenterade klubbarna sitt åtgärdspaket. De redan existerande riktlinjerna om pyroteknik och inkastade föremål blir nu i stället bindande direktiv, som kan få direkta konsekvenser.

Följ ämnen i artikeln