Svenskar långt bakom suverän Sundby

Publicerad 2017-02-19

Skidor. De svenska herrarnas VM-genrep var lika grått och trist som vädret i Otepää.

Marcus Hellner var bäst på 13:e plats, en och en halv minut bakom segraren Martin Johnsrud Sundby.

Den enda lilla positiva överraskningen på det klassiska loppet över 15 kilometer var Martin Johansson (14:e), som gjorde sitt bästa världscuplopp för säsongen. Daniel Richardsson (18:e), Emil Jönsson (32:a) och Jens Burman (37:a) fullbordade en annars ganska intetsägande blågul insats.

– Vi hade väl hoppats på lite bättre, säger Daniel Richardsson.

– Tjejerna gjorde det väldigt bra, men vi är inte riktigt lika starka i dag. Jag tror att vi har mer att komma med, jag hoppas det.

Olsson saknades

Ingen av de svenska åkarna var ändå särskilt oroad över insatsen i de tunga och blöta spåren. Det är först de kommande VM-veckorna i Lahtis som formen behöver vara på plats på allvar.

Dessutom ska det sägas att den regerande världsmästaren Johan Olsson är kvar på hög höjd i Seiser Alm och laddar inför VM. Olsson, som nyligen fick ett par veckor förstörda av förkylning, ansluter till den svenska truppen på onsdag och en vecka senare väntar 15 km i Lahtis.

– Jag hoppas att han hinner få den tid han behöver för att vara i bra form i VM, är det någon som ska klara det så är det han, säger förbundskapten Rikard Grip.

Sundbys bästa lopp

Det lär bli en utmaning för Johan Olsson att matcha Martin Johnsrud Sundby, i alla fall att döma av norrmannens suveräna uppvisning i Otepää. Sundby skrek ut sin glädje när han passerade mållinjen efter att ha slagit pallsällskapet Iivo Niskanen och Hans Christer Holund med 37 respektive 49 sekunder.

Världscupledaren rankade loppet som vinterns överlägset bästa.

– Det var härligt. Jag har tvivlat i vinter om jag skulle kunna komma upp i samma nivå som förra året, jag har inte haft samma känsla sedan förra vintern. Men i dag var jag där och det var nog den lättnaden som syntes i ansiktet. Att jag kan vara på den nivån, samtidigt som jag hade fantastiskt bra skidor, säger han.

Otepää, TT:s utsände

Följ ämnen i artikeln