Weng håller ställningarna

Publicerad 2016-03-05

Skidor. Heidi Weng håller undan i Norgekampen mot storfavoriten Therese Johaug i längdskidornas finaltour i Kanada.

Weng hängde med Johaug i lördagens jaktstart över en mil och vann dessutom spurten med en tiondel - som gav fem bonussekunder mer än sin tätkonkurrent.

Världscupsuveränen Johaug tog snabbt in de tolv sekunder som Weng ledde med inför jaktstarten i fristil i Quebec. Men hon lyckades aldrig skaka av sig sin lagkamrat. Weng vann spurten med en pjäxspets och behåller ledningen i Kanadatouren med 5,1 sekunder inför de fyra sista tävlingarna i Canmore.

Astrid Jacobsen Uhrenholdt och Maiken Caspersen Falla såg till att den norska dominansen är närmast totalt halvvägs in i världscupens tourfinal. Amerikanskan Jessica Diggins slog sig in som femma före ytterligare en norska, Ingvild Flugstad Östberg.

Bra skejtlopp

Stina Nilsson låg bäst till av svenskorna inför jaktstarten i kraft av sin sprintseger i fredags och hon kom in som sjua och tappade bara en placering. Fram till Weng är det dock 2.45.

– Det var mitt bästa skejtlopp på ganska länge, det blev ju som individuell start i princip, sade Nilsson, som åkte stora delar av loppet utan sällskap, till SVT.

– Det är skönare att åka tillsammans med en klunga, men det är utmanande att gå själv och bra att träna på det.

Tänkte på tiden

Charlotte Kalla klättrade en placering till tionde och Ida Ingemarsdotter föll från åttonde till elfte plats. Kalla drog länge en liten klunga som uppstod.

– Jag var sugen på en bra tid i mål och inte ha bekvämåkning. För mig spelar inte placeringar någon roll, mer avståndet upp till täten, sade Kalla, som har drygt tre minuter fram till Weng, till SVT.

Ryssen Sergej Ustiugov visade styrka då han med 17 sekunders ledning från start höll undan för Petter Northug och Emil Iversen i 15 kilometer. Med bonussekunder ökade Ustiugov sin ledning till 22,7 sekunder före Northug och 1.12,2 före Iversen. Hemmaåkaren Alex Harvey var fyra och världscupledande norrmannen Martin Johnsrud Sundby, snabbast för dagen, femma.

Marcus Hellner hade bättre åktid än Ustiugov och avancerade från 26:e till 16:e plats som bäste svensk.

– Det känns som man bara vill köra på nu. Det ska bli kul att komma till Canmore, jag gillar banorna där, sade Hellner.