Stjärnan kritisk mot F1-chefen: "Olyckligt"

Tim Dahlbacka/TT

Publicerad 2022-08-26

Sebastian Vettel riktar kritik mot F1-chefen Stefano Domenicali.

F1:s ordförande Stefano Domenicali får kritik för sina kommentarer om kvinnor i sporten av Aston Martin-stjärnan Sebastian Vettel.

– Väldigt olyckliga ordval, säger tysken.

Det var tidigare i veckan som F1:s ordförande Stefano Domenicali uttalade sig om framtiden för kvinnor i formel 1.

– Realistiskt, om det inte kraschar en meteorit eller något, ser jag inte en tjej komma in i F1 inom de kommande fem åren. Det är väldigt osannolikt, sade han enligt BBC.

Aston Martin-föraren Sebastian Vettel är inte imponerad.

– Det var väldigt olyckliga ordval. Jag ser ingen orsak till att vi inte kan ha en kvinna i startfältet, säger han på en presskonferens.

Den fyrfaldige världsmästaren menar att Domenicalis kommentarer sänder fel meddelande till unga tjejer.

– Det är uttalanden som dessa som jag antar att kvinnor eller tjejer får stå ut med när de växer upp och berättar sina drömmar om att bli racingförare vid frukostbordet.

– Och pappan kanske har läst liknande uttalanden och säger ”du gillar andra saker också, varför fokuserar du inte på det och glömmer den här racingidén?”, säger Vettel.

Tysken, som slutar efter säsongen, vill i stället uppmuntra alla kvinnor att tala ut och ”bevisa att Stefano, och andra som säger att tjejer inte kan göra vissa saker, har fel”.

– Denna typ av stereotypiskt tänkande försvinner långsamt men det måste försvinna helt och hållet, säger han.

Formel 1 återvänder senare i dag efter ett längre sommaruppehåll då det ska tränas på Spa inför söndagens grand prix i Belgien.