Här är läget inför omstarten i spanska ligan

Carl Göransson/TT

Publicerad 2020-06-10

Snart väntar närkamper i La Liga igen. Arkivbild.

Det dröjde tre månader – men klockan 22 på torsdagskvällen sparkar La Liga i gång igen.

Här är guiden inför omstarten i den spanska högstadivisionen.

+ Toppstriden

Kampen om ligatiteln handlar som så många gånger förr om två klubbar: FC Barcelona och Real Madrid. Med elva omgångar kvar har Barça 58 poäng och ligger därmed två poäng före "Los Blancos". Lagen har redan mötts i säsongens två "El Clásico" och Real Madrid har övertaget i inbördes möten, om lagen skulle sluta på samma poäng efter 38 omgångar.

+ Publiken

Är portad tills vidare. Men enligt tidningen Marca finns planer på att släppa in 30 procent av kapaciteten så fort som möjligt, kanske redan i sommar. Fotbollsfans hemma i tv-sofforna kan tills vidare välja att se matcherna med en ny form av virtuell upplevelse, där det ska se ut som att det är fans på läktarna. Artificiellt publikljud, hämtat från dataspelet Fifa, kan också adderas till upplevelsen för de som önskar.

+ Säkerheten

Spelarna testas för covid-19 mindre än ett dygn före avspark. Temperaturen mäts också när spelarna kommer till arenan, då de ska bära munskydd och handskar. Restriktioner finns också kring hur bortalagen reser och bor i samband med matcherna. Max 270 personer ska tillåtas inne på arenorna – innefattande spelare, ledare, läkare, säkerhetspersonal, domare, press och övrig personal som behövs på matchdagen.

+ Hyllningarna

Både hjältar och offer under coronapandemin ska hyllas med en tyst minut inför matcherna och med en applåd – som ska ljuda inne på arenorna – i den 20:e matchminuten. Drygt 27 000 personer har dött i Spanien efter att ha smittats av coronaviruset.

+ Svenska stjärnan

Alexander Isak var glödhet i Real Sociedads tröja i vintras. 20-årige stockholmaren har hittills gjort sju ligamål och lika många i cupen den här säsongen. I ligan ligger Real Sociedad fyra och slåss om Champions League-platserna och i cupen är laget klart för final mot Athletic Bilbao. När den finalen spelas är inte klart – de baskiska rivalerna är överens om att de vill vänta tills det är tillåtet med åskådare på läktarna igen.

+ Gnället

Det är heta känslor mellan de två storklubbarna i toppen av tabellen. Tidningen As rapporterar inför omstarten om missnöje hos Real Madrid kring hur spelprogrammet ser ut. I de fyra kommande omgångarna spelar Barcelona alltid före Real Madrid och har vid segrar möjlighet att sätta ytterligare press på huvudstadsklubben.

+ Återvändarna

Barcelonas Luis Suárez och Real Madrids Eden Hazard var båda långtidsskadade när coronapandemin slog till med full kraft och stoppade spelet i mars. Nu är de tillbaka för att hjälpa sina klubbar i titeljakten.

+ Flytten

I helgen publicerade Lionel Messi bilder på Instagram, där han står ensam på gräset på en tom Camp Nou. Där, i den mäktiga grytan med kapacitet för 99 000 åskådare, kommer avsaknaden av publik kanske vara extra påtaglig. Real Madrid flyttar däremot från sitt hemmatempel Santiago Bernabéu, som renoveras. I stället spelar laget på klubbens träningsarena som bär Alfredo di Stefanos namn.

+ Första omgången

Torsdag: Sevilla–Real Betis (22.00), fredag: Granada–Getafe (19.30), Valencia–Levante (22.00), lördag: Espanyol–Alavés (14.00), Celta Vigo–Villarreal (17.00), Leganés–Valladolid (19.30), Mallorca–Barcelona (22.00), söndag: Athletic Bilbao–Atlético Madrid (14.00), Real Madrid–Eibar (19.30), Real Sociedad–Osasuna (22.00).

+ Tajta spelschemat

Den 19 juli ska ligan vara färdigspelad, vilket innebär ett späckat program. Grundtanken är att lag ska få minst 72 timmar mellan matcherna, som har spritts ut rejält i en flirt med tv-tittarna. Avsparkstiderna har också anpassats till den spanska sommarvärmen. Fram till den 25 juni kommer det spelas La Liga-fotboll varje dag och mönstret lär fortsätta när matchtiderna spikas efter det datumet. Endast de två sista omgångarna ska avgöras mer samlat, av sportsliga skäl.

+ Damerna

Medan herrarna återupptar spelet i de två högstadivisionerna är det färdigspelat i damernas liga. Redan för drygt en månad sedan fick Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson i FC Tacón beskedet att spelet inte skulle återupptas. Svenskornas klubb, som i sommar byter namn till Real Madrid, slutade tia. Barcelona blev ligamästare.