Vinnaren matchas fram av starka lag

Publicerad 2017-03-03

Skidor. Frikort bäddar för svensk herrseger i Vasaloppet.

Det är ett nytt läge jämfört vinterns tidigare långlopp, där svenskarna i de bästa teamen inte fått vinna eller åker i svagare svenska lag.

– Men nu får Jens Eriksson frikort eftersom Vasaloppet ligger utanför de fysiska ramarna, säger Magnar Dalen, ansvarig i toppteamet Santander.

Långloppscupen Ski Classics har förvandlat individualister i spåret till lagåkare för sin kapten. Precis som i cykel. Det kommer att märkas mellan Sälen och Mora.

De norska lagen med norska lagkaptener dominerar. Tidigare svenske förbundskaptenen Christer Skog har en teori om varför:

– De bästa lagen har norska huvudsponsorer som kanske helst ser norska kaptener. De svenska lagen är inte lika starka, varken finansiellt eller åkarmässigt.

Lyda order

Magnar Dalen, ansvarig i Team Santander, som dominerar Ski Classics, förklarar:

– Vårt team utsåg tidigt Tord Asle Gjerdalen till kapten som fått behålla rollen, eftersom han inte blivit skadad, sjuk eller helt tappat formen. De övriga åkarna i teamet är anställda med kontrakt för att hjälpa honom. Det skulle få konsekvenser om någon, exempelvis Jens Eriksson, skulle bryta mot givna order.

TT: Vilka konsekvenser?

– Det kan exempelvis bli svårare att få nytt kontrakt. Samtidigt har vi verktyg som motiverar killarna i teamet. Alla prispengar delas lika, oavsett vem som vinner. Dessutom gillar killarna att åka i ett lag, menar Magnar Dalen.

Mattias Svahn, expertkommentator i SVT, berättar om hjälpryttarnas uppgifter:

– Hjälpryttaren erbjuder lagkaptenen sin stav om den går av, extra draghjälp eller extra vätska. De kan också åka bakom lagkaptenen och göra det svårare för konkurrenterna att hänga på om han gör ett ryck. De bromsar också klungan om deras kapten leder.

"Jens blir farlig"

Mattias Svahn fortsätter:

– Team Santander har mest extremt upplägg. I United Bakeries bestäms lagkaptensrollen inför varje tävling, samtidigt som Team Lease Plan har en mer platt organisation där rollerna beslutas under loppen.

Jens Eriksson, hjälpryttare i Santander, har fått klartecken att bli ett stort svenskt hopp inför Vasaloppet.

– I ett lopp som pågår i mer än tre timmar är det svårt att avgöra vem som har bästa kroppen den sista timmen. Därför får Jens Eriksson chansen. Men på exempelvis kommande Birkebeinerloppet får han inte rollen att vinna, säger Magnar Dalen och ger Jens Eriksson stor chans på Vasaloppet:

– Jens blir farlig om han är med när det återstår två mil. Det är få som kan spurta så bra på tomt batteri som han.

Team Serneke anses av flera bedömare vara ett intressant svenskt framtidslag med flera svenska framtidsnamn. Hetast av dem är Oskar Kardin.

Senaste svensk som vann Vasaloppet var Jörgen Brink 2012.

TT

Följ ämnen i artikeln