Falk imponerar inför vintern

Uppdaterad 2019-07-14 | Publicerad 2016-11-20

Skidor. Sverige har fått ett nygammalt sprinthopp inför vintern.

En offensivare Hanna Falk imponerade stort när hon vann sprinttävlingen i Bruksvallarna före Stina Nilsson.

– Hanna Falk har överraskat stort på mig under försäsongen och går nu mot en mycket bra säsong - om hon agerar klokt, säger landslagets damtränare Ole Morten Iversen.

Hanna Falk fick sitt genombrott säsongen 2009-2010, då hon vann ett par världscupsegrar. Därefter har karriären präglats av skador, sjukdomar och oflyt på tävlingarna.

Nu signalerar Falk att den här säsongen ska bli hennes andra genombrott.

– Tidigare har jag saknat självförtroende och öppnat för långsamt. Det har inneburit att jag hamnat i för många krascher och incidenter som tagit på krafterna. Nu ska jag öppna finalerna hårt från start och ligga i spets för att få mer flyt i åkningen, säger hon.

Testade taktiken

I Bruksvallarna testade Hanna Falk den nya tekniken för första gången. I finalen lade hon i högsta växeln från start. Sprintstjärnan Stina Nilsson fick slita för att hänga med och fick acceptera att passera mållinjen som tvåa efter Falk.

– Jag kände att det fick bära eller brista. Jag var lite orolig att Stina Nilsson skulle komma i kapp. Men samtidigt visste jag att det fanns chans att slå henne. Vi har ju tränat med varandra under hela året och slår varandra varannan gång, säger Falk.

– Nu ser det verkligen bra ut inför säsongen. Jag ser fram emot världscupen.

Nöjd Nilsson

Stina Nilsson var mest nöjd med att hon nu har fler åkare i det svenska laget som matchar henne.

– Vi är ett helt lag som åker bra och det betyder mycket. I dag är jag ändå nöjd med mitt lopp, säger hon.

Damtränaren Ole Morten Iversen var riktigt glad över att nu har två potentiella stjärnor i sprint. Men samtidigt betonar han att det gäller att vara försiktig med Hanna Falk.

– Hon är fortfarande lite skör. Därför gäller det att hon tävlar klokt och sedan genomför tävlingarna på ett taktiskt rätt sätt. I dag gav hon många positiva besked.

TT

Följ ämnen i artikeln