Ukraina vände: "Viktig seger för laget och landet"

Karl Sundström/TT

Publicerad 2024-06-21 16.54

Roman Jaremtjuk avgjorde för Ukraina.

Illa ute efter EM-premiären. Illa ute efter första halvlek i den andra matchen.

Sedan vände Ukraina och besegrade Slovakien med 2–1.

– En väldigt viktig seger för laget och landet, säger Ukrainas förbundskapten Serhij Rebrov.

Ukrainas EM-premiär mot Rumänien blev en stor besvikelse. Förlust med 0–3 och svaga ingripanden från målvakten Andrij Lunin, till vardags i Real Madrid.

Till gruppspelets andra match, mot Slovakien i Düsseldorf, ersattes Lunin i målet av Anatolij Trubin – som efter 17 minuter fick se bollen passera mållinjen. Lukas Haraslin svepte iväg ett inlägg som Ivan Schranz (matchhjälten i 1–0-segern mot Belgien) nickade in.

En slovakisk smakstart. Men den lyckan skulle inte vara.

”Oroa er inte”

I den 54:e minuten kvitterade Ukraina. Oleksandr Zintjenko spelade fram till Mykola Sjaparenko som satte 1–1. Med tio minuter kvar av ordinarie tid kom avgörandet. Sjaparenko hittade till Roman Jaremtjuk som tog emot och petade in matchavgörande 2–1.

– Vi förstod att det här var vår chans och det var vad jag sade (i pausen). Jag sade, oroa er inte över resultatet och bara kör på, säger Rebrov enligt det europeiska fotbollsförbundets (Uefa) webbplats.

”Helt annan attityd”

Han tyckte att segern var välförtjänt.

– Vi gjorde dåligt ifrån oss mot Rumänien men visade i dag en helt annan attityd och vi förtjänade att vinna. Nu måste vi fokusera på nästa match. Men det här var en väldigt viktig seger för laget och landet, säger Rebrov.

Segern innebär att både Ukraina och Slovakien nu har tre poäng och relativt goda möjligheter att ta sig vidare till slutspelet.

Ukraina möter Belgien i sista matchen medan Slovakien tar sig an Rumänien.