Utdelningen som lyfter Tre Kronor

KLART: Sverige möter Finland i kvartsfinalen i hockey-VM

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2024-05-22

Erik Karlsson spelade fram till ett av två powerplaymål mot Slovakien.

Ett förändrat powerplay gav utdelning.

Sverige går in i VM-kvartsfinalen mot Finland med nyfunnet självförtroende i numerärt överläge.

– Nu har vi testat det mesta, så fastnar vi så har vi något trolleritrick som funkar, säger lagkaptenen Erik Karlsson.

Gårdagens gruppavslutning mot Slovakien gällde inte något rent resultatmässigt för Tre Kronor.

Gruppsegern och ett kvartsfinalmöte med Finland på torsdag var klart redan före matchen.

Men 6–1-segern gav positiv energi.

För spelet, sjunde raka segern och inte minst 50-procentig utdelning i numerärt överläge. Två mål på fyra powerplay i matchen var ett bra facit.

Blekt tidigare

Före Slovakienmatchen var Sverige sämst av topplagen i spelformen med endast fyra gjorda mål och en effektivitet på bleka 18,18 procent.

Nu hade backstjärnorna och nära vännerna Victor Hedman och Erik Karlsson fått dela på sig och tog plats i varsin powerplayformation. De låg bakom målen med assister till Lucas Raymond respektive André Burakovsky.

Karlsson fick dessutom spela på sin favoritposition som spelfördelare.

Skönt?

– Det är det väl på ett sätt i och med att man gjort det så mycket innan. Det var mest kul att båda formationerna kuggade i ganska bra, det var lite mer fokus, säger Karlsson.

Bästa nivå

Numerärt över- och underläge (där Sverige fortfarande är hundraprocentigt) kan bli avgörande i tajta slutspelsmatcher. Förbundskapten Sam Hallam var nöjd med det numerära överläget.

– Vi passade pucken bra, vi fick bra med skymning och vi fick dit någon styrning. Vi hotade egentligen från både lågt (i zonen) och högt, säger han.

Erik Karlsson ser fram emot kvartsfinalen mot Finland på torsdag.

– Det är alltid roligt att spela mot dem. Det är ett bra lag och det spelar inte så stor roll vad de gjort i gruppspelet. Vi vet vad vi kan vänta oss. Det gäller att vi är på vår bästa nivå, säger han.

Pittsburghstjärnan gjorde ett mål och två assist mot Slovakien och är uppe i fem mål och fem assist. Han är delat bäste målskytt i Tre Kronor tillsammans med Joel Eriksson Ek.

– Jaså, så kan det vara i bland. Det är kul att man kan bidra på det sättet. Sedan spelar det inte så stor roll vem som gör det, den här gruppen har samma målsättning och det är att vinna varje match.