Ministern rasar efter matchen: "Upprörd"

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-01-29

En tioårig pojke fick uppsöka sjukhus efter att pyrotekniska pjäser bränt av under matchen. Arkivbild.

Idrottsminister Jakob Forssmed (KD) reagerar starkt efter lördagens tumultartade träningsmatch mellan Västerås SK och Djurgården.

”Jag har tagit del av rapporteringen i media och blir upprörd”, säger han och kräver besked inför årets säsong.

Försäsongsmatchen mellan den allsvenska nykomlingen Västerås SK och Djurgården bröts i andra halvlek efter våldsamma scener på läktaren.

Fans försökte hoppa över läktarstaketet varpå polisen fick ingripa. En pojke i tioårsåldern fick uppsöka sjukhus efter att pyrotekniska pjäser briserat och han fått ett tjutande ljud i öronen, rapporterar Aftonbladet.

Idrottsminister Jakob Forssmed (KD) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) har varit offensiva i sina uttalanden mot läktarvåldet inom fotbollen.

”Jag blir upprörd”

Efter lördagens match reagerar Forssmed starkt.

”Jag har tagit del av rapporteringen i media och blir upprörd när jag hör om att en ung pojke riskerat få allvarliga och bestående skador efter att ha besökt en fotbollsmatch. Både aktiva och publik ska kunna delta i och gå på fotbollsmatcher och andra idrottsarrangemang utan att känna oro för sin egen eller andras säkerhet”, skriver han i en kommentar.

Forssmed säger vidare att det är illavarslande inför den nya fotbollssäsongen att en träningsmatch haft så omfattande ordningsstörningar att den behövt avbrytas

Kräver besked

Ministrarna har flera gånger samlat fotbollens organisationer tillsammans med polis och åklagare för att följa upp hur fotbollskulturen ska förändras och vad klubbar och andra inom sporten gör för att stävja våldet.

Regeringen har tillsatt en utredning om skärpta straff gällande brott på idrottsläktarna, bland annat olaglig maskering, bränning av pyroteknik, inkastning av föremål och planstormning.

Ministrarna har kallat till ett nytt möte med Fotbollssverige inför den allsvenska premiären på påskafton den 30 mars. Då kommer man att ”kräva tydliga besked på hur de arbetar med att stävja våld och störningar på arenorna”, skriver Forssmed.

Följ ämnen i artikeln