Kalla på efterkälken i Canmore

Publicerad 2016-03-09

Skidor. Charlotte Kalla fick en kämpig väg mot mål i onsdagens skiathlon över 15 kilometer i längdskidornas finaltour i Kanada.

Marcus Hellner slet till sig 12:e plats i herrarnas tremilslopp.

När Charlotte Kalla kom i mål efter höghöjdspärsen i Canmore var hon slagen med 1.18,4. Hon tappade nästan halvminuten redan på den klassiska delen, ännu mer i fristil och slutade på 15:e plats.

Heidi Weng spurtvann den norska duellen mot Therese Johaug och leder världscupens finaltour med två etapper kvar. Världscupledande Johaug tog fler bonussekunder under loppet och det skiljer bara 2,9 till Weng, som tog sin tredje världscupseger.

– Det var tufft, men otroligt skönt att vinna. Jag kom inte ihåg att det var bonussekunder på vägen, sade Weng.

Åkte med handbroms

Charlotte Kalla, åtta i finaltouren men fortfarande fyra i världscuptotalen, intygade att det var tufft.

– Det var som om jag åkte med handbroms jämfört med de andra. Jag fick slita ganska mycket både på första och andra klassiska varvet, då blev det tufft att byta till skejt också, sade hon till Radiosporten.

Astrid Jacobsen Uhrenholdt såg till att det blev trippelnorskt på pallen. Noterbart var att fyra norskor fick sällskap av fyra finländskor bland de åtta främsta, med Krista Pärmäkoski som fyra. Av övriga svenskor bakom Kalla var Anna Haag 21:a och Hanna Falk 39:a. Jennie Öberg kom inte till start.

Ryskt i topp

Sergej Ustiugov vägrar att släppa greppet om herrarnas finaltour. Världscupgiganten Martin Johnsrud Sundby vann, men bara 2,8 sekunder före ryssen, som var tvåa och drygade ut försprånget till hetaste tourkonkurrenten Petter Northug (11:a).

Närmast bakom Northug var Marcus Hellner en sliten man efter loppet.

– Jag fick kämpa i klassiskt och hade inte det sista att gå med i fristilen, sade Hellner till SVT, 47 sekunder efter på 12:e plats, som han även har i toursammandraget.