Duplantis OS-plan – avstår klassisk tävling

Diamond League 2024: Alla tävlingar och tv-tider

Anders Wallin/TT

Ingela Ahlberg/TT

Uppdaterad 14.50 | Publicerad 2024-04-19


Armand Duplantis. Arkivbild.

Säsongens stora mål: Försvara OS-guldet i Paris.

På vägen dit väljer Armand Duplantis bort Oslo för Ostrava – och börjar säsongen i Xiamen.

– Det är första gången som jag tävlar i Kina, det är supercoolt och arenan känns overklig, säger stjärnan inför Diamond League-premiären.

Bislett Games i Oslo har varit en del av stavhoppsstjärnans planering de fem senaste utesäsongerna.

Men inte i år.

Armand Duplantis väljer bort tävlingen den 30 maj för att fokusera på något större.

Viktigt med Stockholm

– Stockholm är en viktig tävling för honom, säger agenten Stina Funke.

– Han har valt att hoppa över Oslo med anledning av att det är för nära tävlingen i Stockholm, det är bara en dag mellan. Han vill ha lite fler vilodagar.

En del av förklaringen till beslutet handlar om att friidrottens utesäsong har påverkats av OS i Paris. Normalt börjar tävlingarna i slutet av maj men med nu drar allt i gång redan på lördagen med Diamond League i kinesiska Xiamen.

Det blir även 24-åringens startskott.

– Han har aldrig börjat så tidigt som april, säger Funke.

Duplantis:

– Det blev inget längre break efter inomhussäsongen, men jag har fått lite vila och jag har haft bra träning så det känns bra, säger han på presskonferensen.

– Det är tidigt på säsongen så det är svårt att säga hur det kommer att gå. Men jag vet att jag är i form och kan hoppa högt.

Stjärnan gör två DL-tävlingar i Kina – sedan väntar ett kort uppehåll med dagar i USA för att fortsätta med Continental Tour i tjeckiska Ostrava den 28 maj och Diamond League i Stockholm den 2 juni.

Svenskamerikanen väljer, precis som i fjol, ut vilka tävlingar som ska prioriteras.

Fram till sommarens stora mål – försvaret av EM-guldet och framför allt jakten efter karriärens andra OS-guld – är Duplantis noga med vägen fram till mästerskapen.

– Han har insett att han inte behöver tävla så mycket. Sedan kan det bli mer efter OS, då det ligger flera tävlingar där, säger Funke.

– Vi vet inte riktigt vilka han kommer att göra där, men fler blir det nog.

Avstår läger i Eskilstuna

Armand Duplantis har även valt att avstå OS-lägret i Eskilstuna, som Sveriges olympiska kommittén (SOK) anordnar, för att i stället förbereda sig hemma i Stockholm.

– Som jag har förstått finns det ingen anledning att åka till Eskilstuna om man bor i Stockholm, där man har allt och trivs bäst, säger Funke.

– SOK har det här alternativet men det passar inte för alla. Jag vet att många löpare kommer att ligga på höghöjdsträning och det får man inte i Eskilstuna.