"Musse" kan bli historisk i maran

Publicerad 2017-06-02

Friidrott. Mustafa Mohamed jagar SM-guld i Stockholm Marathon.

Lyckas han blir han historisk och tangerar Eric Lemmings hundra år gamla rekord på 25 individuella SM-guld i friidrott.

– Det vore kul förstås, men sedan hoppas jag ta ännu fler och gå om, säger 38-åringen.

Hällelöparen har radat upp SM-guld under en lång och framgångsrik karriär.

Det första kom på 3 000 meter hinder i Gävle 2002.

– Det minns jag väldigt väl. Jag sprang mot Henrik Skoog som då hade varit med i EM dit jag misslyckades att kvala. Så det var en skön känsla med första SM-guldet, säger han.

Det senaste kom så sent som för två veckor sedan i Göteborgsvarvet.

– Det var också väldigt kul. Det var min första på halvmara, annars har jag SM-guld på åtta olika distanser.

När vi skriver 2017 och juni månad hoppas "Musse" få slå till med sitt 25:e. Något han aldrig hade kunnat drömma om.

– Nej, verkligen inte. Som ung hade jag ju drömmar och mål om att så småningom komma upp på den nivån, men att det skulle hålla så länge trodde jag inte, säger han.

Osäker på formen

Lyckas Mohamed tangerar han den svenska spjutfantomen Eric Lemmings rekord på 25 individuella SM-guld på herrsidan. Lemming, som vann fyra OS-guld i spjut, tog sina SM-guld mellan 1899 och 1917 och förutom i spjut slog han också till i kula, diskus, slägga och stavhopp.

Mustafa Mohamed vann SM-guld i Stockholm Marathon i fjol, men var ändå besviken efteråt eftersom målsättningen var totalseger. I stället blev han sexa efter ett fall.

Det är också hans senaste mara och han är osäker på formen.

– Träningen har gått bra, men det är väldigt länge sedan jag sprang en mara. Eftersom jag inte är i den maratonform jag vill så ligger fokus på SM-guldet, säger Mohamed som hade 2.20.01 i fjol.

Tränat med Mo Farah

Mustafa Mohamed har dock fått bra sparring inför säsongen. På ett träningsläger i april i USA tränade han med superbritten Mo Farah. De två är vänner sedan lång tid tillbaka och har samma bakgrund då bägge är födda i Somalias huvudstad Mogadishu.

– Träningen var huvudsakligen med andra svenskar, men eftersom jag känner honom sedan tidigare så körde vi några pass. Men han är för snabb... det är inte lätt att hänga med honom. Det är inte konstigt att han är bäst i världen, säger han med ett skratt.

På damsidan är Charlotte Karlsson, Hässelby, och VM-klara Lisa Ring, Nocout, SM-favoriter i Isabellah Anderssons frånvaro. Andersson, som vunnit maran sju gånger, födde sitt andra barn i april, är uttagen till VM i London i augusti, men inte redo för ett maraton ännu.

TT

Följ ämnen i artikeln