Regionala stormakter kan agera mot Kurdistan

Publicerad 2017-09-29

Irak. Spänningen ökar efter ja-segern i den omstridda folkomröstningen om självständighet i irakiska Kurdistan.

Regeringen i Bagdad förbereder sig nu på att ta kontroll över gränsposteringarna runt den självstyrande kurdiska regionen i norr med hjälp av grannländerna Iran och Turkiet.

Beskedet kom från Iraks försvarsdepartement på fredagskvällen, rapporterar Reuters. Uttalandet antyder att militärstyrkor kan komma att sättas in på turkisk och iransk mark, vid gränsen mot irakiska Kurdistan.

Även regimen i Syrien stöder Bagdads planer på att ta över gränskontrollerna, inklusive regionens flygplatser. Samtliga tre grannländer har liksom Irak en stor kurdisk minoritetsbefolkning.

Men det kurdiska självstyret vägrar att låta den irakiska regeringen ta över gränskontrollen. Den regionala regeringen skriver i ett uttalande att Bagdads krav är "olagliga", rapporterar den kurdiska tv-kanalen Rudaw.

Exportförbud

Teheran meddelade också på fredagen att iranska företag tillfälligt beläggs med import- och exportförbud till självstyret i norra Irak, rapporterar Reuters.

Internationella flygningar till och från irakiska Kurdistan upphörde på fredagen, enligt statlig irakisk tv. Centralregeringen i Bagdad har förbjudit flygtrafiken som vedergällning för den omtvistade folkomröstningen om självständighet.

Utländska bolag har avbrutit sina flygningar till Arbil och Sulaymaniyya i enlighet med påbudet från den irakiska regeringen, som kontrollerar luftrummet. Inrikesflyg är fortfarande tillåtna, så många väntas resa vidare till irakiska Kurdistan via flygplatsen i Bagdad, skriver flera medier.

– Humanitära, militära och diplomatiska flygningar inkluderas inte i förbudet, säger Talar Faiq Salih, chef för flygplatsen i Arbil, till nyhetsbyrån AFP.

Jordskredsseger

Jasidan vann en jordskredsseger i folkomröstningen i måndags. Men den irakiska regeringen, och flera andra länder, fruktar att resultatet kan försämra säkerhetsläget i regionen. FN och USA har erbjudit sig att medla mellan parterna.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson meddelade dessutom på fredagen att USA inte erkänner den kurdiska folkomröstningen om självständighet.

"Valet och valresultatet saknar legitimitet och vi fortsätter att stödja ett enat, federalt, demokratiskt och välmående Irak", säger han i ett uttalande.

Bagdadregeringen har varnat för sanktioner, blockad och en möjlig militär intervention om inte det kurdiska självstyret drar tillbaka resultatet av folkomröstningen.

Tillerson manar till lugn och uppmanar parterna, inklusive Iraks grannar, att avstå från hot och våldshandlingar.

TT

Följ ämnen i artikeln