Oro och osäkerhet efter folkomröstningen

Publicerad 2017-10-02

Spanien. Madrid avser att göra "allt inom lagens gränser" för att stoppa katalansk självständighet - och regionens president ber om internationell medling för att dämpa spänningarna.

Efter den omstridda folkomröstningen känner många ja-röstare som TT talar med oro och uppgivenhet snarare än eufori.

I stadsdelen Gràcia precis ovanför Barcelonas centrum hänger separatistflaggorna tätt från fönster och balkonger. På en bänk på Plaça de la Revolució - Revolutionstorget - sitter tre äldre kvinnor och en man och samtalar. De vill inte uppge sina namn men pratar gärna om folkomröstningen och polisens våldsamma försök att stoppa den.

– Det är orättvist. Regeringen behandlade oss som brottslingar, inte människor, säger den yngsta kvinnan, som är 70 år gammal.

– I ett land som säger att det är en demokrati, det är sorgligt. Det är som en diktatur, säger hennes 79-åriga väninna.

Likt många andra känner de sig väldigt osäkra på vad som väntar.

– Den katalanska regeringen måste utropa självständighet. Men vi vet att regeringen i Madrid inte kommer att acceptera det. De kommer att göra det svårt för oss, säger den 70-åriga kvinnan.

"Mycket upprörd"

Regionpresidenten Carles Puigdemont föreslår en medlingsinsats under ledning av EU och uppmanar premiärminister Mariano Rajoy att meddela om han är redo för dialog. Samtidigt uttrycker FN oro över våldsamheterna under folkomröstningen.

– Jag är mycket upprörd över våldet i Katalonien under söndagen. Jag uppmanar de spanska myndigheterna att garantera noggranna, oberoende och opartiska utredningar av alla våldshandlingar, säger Zeid Ra'ad Al Hussein, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter.

Madrid är fortsatt kompromisslöst vad gäller frågan om självständighet.

– Om någon planerar att utropa självständighet från en del av det spanska territoriet - vilket man inte kan eftersom man inte har makt att göra det - så skulle vi göra allt inom lagens gränser för att hindra det, säger justitieminister Rafael Catalá i statlig tv.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har haft möten med ledarna för socialistpartiet PSOE och mittenpartiet Ciudadanos. Enligt ett uttalande från regeringen är Rajoy redo att lyssna på argument från andra partier om den "utmaning" som den katalanska självständighetsivern innebär.

Rajoy tackar också andra europeiska ledare för deras stöd för landets konstitutionella ordning.

"Bli värre"

På en bänk i Badalona - som i praktiken sitter ihop med Barcelona - sitter Judit Huarte och Thais Escudero och röker. Båda röstade, och röstade ja. Men ingen av dem tror att Katalonien blir självständigt.

– Inget kommer att bli bättre, säger Thais Escudero.

Judit Huarte fyller i:

– Det lär bli värre.

Knappt hälften röstade

I Badalona blev regeringspartiet Partido Popular största parti i det senaste valet, vilket är ovanligt i Katalonien. Men även här syns separatistflaggor på varje husfasad - och nästan alla TT talar med säger att de röstade.

Preliminära siffror visar dock att endast 42 procent av Kataloniens invånare deltog i den av författningsdomstolen förbjudna omröstningen. Av dem röstade 90 procent för självständighet, vilket motsvarar omkring 38 procent av den röstberättigade befolkningen.

Carles Puigdemont sade ändå att Katalonien "vunnit rätten att bli en självständig stat", i ett tal efter att vallokalerna stängt. Han tillade att han skulle hålla sitt löfte om att utropa självständighet från Spanien om ja-sidan vann.

Centralmakten skickade inför söndagen flera tusen poliser till Katalonien. Det slutade med att minst 893 personer uppsökte vård efter polisens våldsamma räder, enligt regionregeringens uppgifter. Med anledning av det säger Carles Puigdemont att han ska vädja till EU om att undersöka påstådda brott mot de mänskliga rättigheterna.

I ett uttalande uppmanar Spaniens största fackföreningar, den politiskt fristående organisationen ANC och 41 andra organisationer till strejk efter den "grova kränkningen av rättigheter och friheter".

Berömde polisen

I Badalona suckar Dilcia Perdomo Matos och Yolanda González och säger att de är trötta på att prata politik.

– Vi är utbrända, säger Dilcia Perdomo Matos.

Men när TT ändå frågar blir de engagerade. Båda är emot självständighet, men bara Yolanda González röstade.

– Vi är inte separatister, men vi är inte heller spanska nationalister. Den katalanska regeringen har inget färdigt projekt. Hur blir det med saker som utbildning och sjukvård? frågar sig Yolanda González.

Båda tycker däremot att Katalonien förtjänar ett större självstyre och bättre ekonomiska villkor - och båda fördömer polisens agerande.

– Efter terrorattentatet i Barcelona skickade de inte så många poliser, säger Dilcia Perdomo Matos.

Barcelona, TT:s utsände

Följ ämnen i artikeln