IS tros ligga bakom terrorattack

Publicerad 2015-07-20

Turkiet. Ett 30-tal personer har dött i en självmordsattack i den turkiska staden Suruç, där hjälparbetet organiseras till den syriska gränsstaden Kobane. Extremiströrelsen IS misstänks ligga bakom attentatet.

Det bombdrabbade kulturcentret är samlingsplats för allt humanitärt bistånd till Kobane och här planerade den socialistiska ungdomsinternationalen sin hjälpinsats. Majoriteten av de dödade var unga studenter. Obekräftade misstankar pekar ut en 18-årig kvinna med koppling till IS utförde dådet, rapporterar Reuters.

– Det ligger döda kroppar i hela jävla parken, berättar S-politikern Evin Cetin, som är på plats för att tillsammans med två svenska kollegor distribuera hjälp in i det krigsdrabbade Syrien.

Hon har själv tillbringat mycket tid just vid kulturcentret den senaste veckan.

Många skadade

Förutom ett växande antal dödsoffer har också runt hundra människor skadats i explosionen.

– Om vi inte hade åkt ut för att organisera inköp i dag, då hade vi varit på plats, säger Evin Cetin i telefon från Suruç.

Utrikesminister Margot Wallström (S) har kommenterat bombdådet i samband med ett utrikesministermöte i Bryssel.

– Det är helt fasanfullt, särskilt då det är på en plats där människor samlats för att de har bestämt sig för att hjälpa, säger hon.

Hårdare tag mot IS

Turkiska myndigheter säger enligt Reuters att det handlar om en hämndaktion efter Turkiets hårda tag mot terrorism och fler militära styrkor har placerats längs den syriska gränsen. Under de senaste dagarna har också omkring 500 personer gripits vid gränsen misstänkta för att vara anhängare till den extrema jihadiströrelsen Islamiska staten (IS). Ett tiotal personer har också anhållits misstänkta för att ha rekryterat krigare till IS.

– Attacken kan vara ett svar på att Turkiet nu tar i med hårdare med tag mot IS, säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Han tror att USA och andra Natoländer kan ha ökat pressen på Turkiet att kraftigare agera mot IS, samtidigt som självmordsattacken visar att IS är ett hot också inom Turkiet.

– Det finns även en risk för att Turkiet kan bli ännu mer indraget i konflikten i Syrien, tror Paul Levin.

Strategisk plats

Evin Cetin beskriver att konflikten redan är i Turkiet och anser att landet inte gjort tillräckligt för att stoppa IS framfart i regionen.

Strax efter självmordsbomben i Suruç inträffade ytterligare en explosion, i en bil som var på väg till den syriska staden. Under den senaste tiden har det pågått hårda strider i Kobane, av symbolisk betydelse för både IS och kurdisk milis som har kontrollen över staden.

– Det är en strategisk plats. Genom att slå till mot kulturcentret, slår IS till mot allt biståndsarbete som sker in till Kobane, säger Evin Cetin.

TT