Dödstalet i Karibien stiger i orkanens spår

Publicerad 2017-09-07

Karibien/USA. Ovädret Irma har redan krävt uppemot 14 dödsoffer och lämnat total ödeläggelse efter sig i Karibien - öarna Barbuda och Saint-Martin beskrivs som "grushögar" och över halva Puerto Rico saknar el. Följderna för USA av orkanens framfart kommer att vara "fullständigt förödande", varnar amerikanska myndigheter.

– Mängder av träd, skyltar, elkablar och gatlyktor ligger på gatorna. Vi har ingen el och ingen belysning, och mobilsignalerna är dåliga. Många människor är ute på gatorna just nu för att få en överblick av förödelsen, och hjälps åt att röja undan nedfallna träd, säger Anna Fabiola del Rio i huvudstaden San Juan, till TT.

Vissa är strandade i sina hem, på grund av allt bråte som ligger som plockepinn på gatorna, berättar hon. Ovädret slog till som värst mot San Juan i natt, lokal tid.

Totalt är över hälften av de tre miljoner invånarna i Puerto Rico utan ström, 50 000 personer utan färskvatten och 14 strömlösa sjukhus går på reservaggregat. Katastroftillstånd har utlysts av president Donald Trump. Flera dödsoffer rapporteras av lokala myndigheter.

"Fullständigt förödande"

Ovädret passerar nu över Dominikanska republiken och Haiti och hotar snart Kuba och Florida.

– Majoriteten av invånarna längs kusten har aldrig upplevt en större orkan än denna. Det kommer att bli fullständigt förödande, säger den amerikanska katastrofmyndigheten Femas chef Brock Long till CNN.

Hittills har uppemot 14 dödsoffer rapporterats från sex öar. Reuters rapporterar fyra döda från Saint-Barthélemy, tre från Puerto Rico, en från Barbuda (en tvååring), en från Barbados (en 16-årig surfare), och ett från Anguilla. Fyra personer har omkommit på Saint-Martin, enligt AFP.

Dödstalen beräknas stiga.

Premiärminister skakad

– Det är en enorm katastrof, 95 procent av ön är förstörd. Jag är i chock. Det är skrämmande, säger Daniel Gibbs vid de lokala myndigheterna på Saint-Martin vars franska del drabbats hårt, enligt nyhetsbyrån AFP.

Gaston Browne, premiärminister i östaten Antigua och Barbuda, är lika skakad, rapporterar AFP.

– Det är helt förödande. Barbuda ligger i ruiner. Bokstavligen en grushög, säger han.

Omkring 60 procent av Barbudas cirka 1 400 invånare har blivit hemlösa. Vägar och telekommunikationer är raserade. Återuppbyggnaden kommer att ta månader - om inte år, enligt Browne. Han säger till BBC att landet behöver internationell katastrofhjälp, och att klimatförändringarna måste diskuteras på allvar.

Dödstalet väntas stiga

– Det här är inte det slutgiltiga dödstalet. Det finns risk för ytterligare upptäckter, säger Eric Maire, prefekt (ungefär landshövding) i det franska ödepartementet Guadeloupe enligt Reuters.

På ön St Thomas, som ingår i amerikanska Jungfruöarna, vittnar Laura Strickling om en förändrad värld:

– Det finns inga löv, det är helt galet. En av de saker vi tyckte om med St Thomas var att det var så grönt. Det är helt borta, säger hon till nyhetsbyrån AP.

Irma, med vindar på över 83 meter per sekund, väntas också nå upp till den amerikanska delstaten Florida på lördag eller söndag. Det blir då den andra stora orkanen som drar in över USA:s fastland på lika många veckor. Enligt det amerikanska orkancentret NHC är Irma den mest kraftfulla orkan som har registrerats i Atlanten.

Florida och delstater närmast norrut har börjat förbereda sig intensivt - kanske för en "direktträff" mot storstaden Miami.

Redan på fredag väntas Irma dra in över Kuba, och 10 000 utländska turister har evakuerats från turistorter främst i de centrala och östra delarna. Katastrofvarningen har höjts till den högsta nivån, enligt AFP.

TT

Följ ämnen i artikeln