Konflikt med Polen på EU-toppmöte

Publicerad 2017-03-09

EU. EU-ledarna körde över Polen och valde om landets förre premiärminister Donald Tusk till permanent rådsordförande, ett av EU:s tyngsta jobb.

Polen svarade med att vägra stå bakom toppmötets slutdokument.

– I dag har varit en sorglig dag. För Polen är principerna viktigast - och vi säljer inte ut våra intressen för några kompromisser, fastslår den polska premiärministern Beata Szydlo inför en stor mängd polska och utländska journalister i Bryssel.

Några timmar tidigare hade Tusk blivit omvald som permanent rådsordförande för ytterligare två och ett halvt år. Trots kompakt motstånd från hans eget hemland, där hans politiska rivaler ilsket varnat för konsekvenserna.

"Inte rädd"

Före mötet hotade Szydlo med att åka hem från mötet om Tusk skulle väljas, men den tanken har hon slagit ur hågen. Däremot tänker hon inte ge sitt godkännande till några av de mötesslutsatser som föreslagits.

– Jag kämpar för principerna, även om jag är ensam. Jag är inte rädd för att bli isolerad - tvärtom, säger premiärministern som anklagar Tusk för att vara partisk och lägga sig i den polska inrikespolitiken.

Tusk å sin sida försöker att sträcka ut en hand, samtidigt som han varnar sitt hemland.

– Jag kommer att arbeta med er allihop, utan undantag, eftersom jag verkligen är hängiven ett enat Europa. Jag har lovat mig själv att inte svika er, säger han.

– Var försiktig med de broar ni bränner för när de är förstörda kan ni aldrig gå över dem igen. Jag vill säga det till alla medlemsstater, särskilt inför vår diskussionen om EU:s framtid inför Rom-jubiléet, men i dag särskilt till den polska regeringen.

Körde över

EU-ledarna strävar alltid efter enighet i sina beslut, men den här gången valde de att köra över Polen. Lika ovanligt är det att en av EU-ledarna inte ställer sig bakom ett toppmötes slutdokument.

Szydlo har dock inte utvecklat för de andra EU-ledarna vad det är hon motsätter sig i sak.

– Det får ses som en politisk signal, helt enkelt, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Frågan är om Polens markering är en försmak av hur förhandlingsstämningen kommer att vara i andra frågor framöver.

– Det är inte bra, det är klart, säger Löfven, samtidigt som han betonar att det är för tidigt att veta hur det blir.

Löfven hade hellre sett att alla länder enats bakom Tusk, men föredrar ändå ett oenigt beslut, framför en utdragen kamp om ordförandeposten.

– Det är ingen perfekt situation. Naturligtvis hade vi alla velat att det fanns en helt hundraprocentig uppställning bakom Donald Tusk. Men alternativet - att stanna upp och ha osäkerhet under en längre tid - det är ännu sämre, säger Löfven.

Bryssel, TT:s utsända