Fokus på South Carolina och Nevada

Publicerad 2016-02-18

USA. Kan någon etablerad republikan hota Donald Trump i South Carolina? Och blir det Bernie Sanders eller Hillary Clinton som landar i god jord hos Nevadas många spansktalande väljare? I helgen går nästa rond i USA:s valcirkus.

84-årige Tom Muench lutar sig fram och rynkar ögonbrynen.

– Jag har svårt att se Trump som president, svårt att se honom hantera utländska ledare, säger han.

– Men blir han partiets kandidat kommer jag att rösta på honom. Jag kan inte ge mitt stöd till Demokraterna, vi kan inte ha åtta år till på det här viset.

Inte bestämt sig

Tom Muench gör en gest som låter en förstå att han är minst sagt missnöjd med president Barack Obamas tid vid makten. Den tidigare flygvapenpiloten och egenföretagaren säger att de flesta som bor i hans bostadsområde, en tidigare plantage i Beaufort i South Carolina, tycker likadant. Men de är tveksamma till den populistiske affärsmannen Trump, som leder stort i opinionsmätningarna, och ser gärna någon med starkare koppling till Republikanska partiet.

Ett sådant namn är den förre Floridaguvernören Jeb Bush. Hans bror, expresidenten George W Bush, är populär i den palmtäta sydstaten och har de senaste dagarna kampanjat för sin bror. Floridasenatorn Marco Rubio nämns också av flera väljare TT talar med.

South Carolinas många militärbaser och snabbväxande näringsliv - bland annat har Boeing en enorm Dreamlinerfabrik här - gör att ekonomi och säkerhetsfrågor är viktigt för väljarna. Det gör att många republikaner ändå söker sig till Donald Trump. Och i norr bor många väckelsekristna, vilket talar för den djupt religiöse Texassenatorn Ted Cruz, som snabbt byggt upp en effektiv dörrknackarorganisation.

Republikanernas delstatsordförande Matt Moore säger till mediebolaget Bloomberg att omkring en fjärdedel av partiets väljare fortfarande inte bestämt sig. Muench hör till dem.

– Jeb Bush verkar bra. Men han saknar gnista, säger han, och lägger till att försvar och invandringsfrågor är viktiga för honom när han röstar.

Den stora andelen svarta i South Carolina röstar mestadels på Demokraterna.

Jämnt i Nevada

Parallellt med det republikanska primärvalet i sydstaten håller Demokraterna nomineringsmöten i ökendelstaten Nevada, där omkring en tredjedel av befolkningen är spansktalande så kallade hispanics. Både Bernie Sanders och Hillary Clinton har uppvaktat väljare där; de har gått i kyrkor och träffat fackanslutna arbetare på jättehotellen på Las Vegas "The Strip". Solenergi och invandringsreform är frågor som kommit upp, och tidningen Las Vegas Sun skriver att en jämn kamp är att vänta i delstaten som gjort sig känd för opålitliga opinionsmätningar.

TT:s utsända, Charleston