Iraks ledare: Kurdisk omröstning historia

Publicerad 2017-10-17

Irak. Den irakiska armén fortsätter att tvinga bort kurdiska styrkor från omstridda områden i norra Irak.

Iraks premiärminister Haider al-Abadi säger att den kurdiska folkomröstningen är historia och manar kurdiska ledare till dialog "under konstitutionen".

Bagdads snabba offensiv för att ta tillbaka områden i provinsen Kirkuk som kurderna kontrollerat sedan 2104 är ett svar på den folkomröstning om självständighet som kurderna höll för tre veckor sedan. Folkomröstningen "är avslutad och något som tillhör det förflutna" säger al-Abadi.

Kurdistans president Masoud Barzani, som varit drivande bakom omröstningen, säger att "de röster som höjts för självständighet genom folkomröstningen inte är bortkastade." Han manar inte uttalat till dialog med Bagdad, men verkar inte heller mana till motstånd mot regeringsstyrkorna. Kurder har alltid verkat för fred, heter det i uttalandet.

Intar oljefält

Den snabba förlusten av Kirkuk har lett till ökade spänningar mellan de två rivaliserande partierna i Kurdistan, Barzanis KDP och PUK. Företrädare för KDP anklagar PUK för att ha övergett Kirkuk, rapporterar Reuters.

Barzani säger utan att nämna några namn att kurdiska styrkorna tillbakadragande från Kirkuk berodde på "ensidiga beslut av en del personer inom ett visst politiskt parti i Kurdistan".

Irakiska regeringsstyrkor säger sig nu ha tagit kontroll över samtliga oljefält i provinsen tillhörande det statliga oljebolaget North Oil, uppger en arméofficer enligt Reuters. Under måndagen tog man även kontroll över bland annat en militärbas liksom Kirkuks flygplats och regeringskontor.

Yazidier tog Sinjar

Samtidigt rapporteras yazidisk milis ha tagit över den symboliskt laddade staden Sinjar. Det var i Sinjar som tusentals yazidiska män dödades och tusentals kvinnor och flickor fördes bort som sexslavar 2014, i ett av Islamiska statens (IS) värsta illdåd.

Många av de yazidier som lyckades fly våldet har senare anslutit sig till kampen mot extremistgruppen. 2015 lyckades kurdiska styrkor driva ut IS ur staden och har sedan dess behållit kontrollen över den.

Men efter att peshmergastyrkorna sent på måndagen lämnade Sinjar har den yazidiska milisgruppen Lalesh med hjälp av irakisk militär tagit full kontroll över staden, uppger lokalbor, enligt Reuters. Lalesh ingår i den shiitiskdominerade paraplymilisen Folkets mobiliseringsstyrkor, allierad med Bagdad.

Balansgång

Tusentals civila, som flydde staden Kirkuk inför arméns ankomst, började på tisdagen strömma tillbaka, rapporterar AP.

Konflikten mellan Bagdad och kurderna sätter den USA-ledda koalitionen mot IS, som samarbetar med båda sidor, i en delikat sits.

– Vi väljer inte sida, men vi gillar inte det faktum att de strider, säger den amerikanske presidenten Donald Trump, enligt AFP.

USA:s utrikesdepartement uppmanar samtidigt "alla parter att undvika provokationer som kan utnyttjas av Iraks fiender som vill elda på etniska och sekteristiska konflikter", och nämner speciellt IS.

TT

Följ ämnen i artikeln