Nådekampanjer inför Obamas farväl

Publicerad 2017-01-08

USA. En rastafari-profet, flera omstridda kändisar och en lång rad småbrottslingar står på kö. Alla har de stöd av grupper som hoppas på nådebeslut av Barack Obama innan han lämnar över presidentposten till Donald Trump.

När det drar ihop sig till att flytta från Vita huset är USA:s presidenter mer benägna än vanligt att bevilja nåd. Presidenten har också möjlighet att lindra hårda straff.

Genom historien har det varit vanligt att presidenter fattat kontroversiella nådbeslut i sista stund, som när Bill Clinton på sin sista dag som president 2001 benådade en dömd finansman som var gift med en kvinna som gett stora kampanjbidrag. Eller när George HW Bush med bara en månad kvar på posten 1992 benådade den tidigare försvarsministern Casper Weinberger som utreddes för inblandning i Iran-Contras-affären.

Den här gången hör Edward Snowden och Chelsea Manning, som båda läckt hemliga militära uppgifter, till de mest kontroversiella namnen som är på förslag, liksom Afghanistan-soldaten Bowe Bergdahl, som var fånge hos talibaner i fem år.

Upprör känslor

Bowe Bergdahl återkom till USA genom en fångutväxling, men har därefter anklagats för fanflykt. Han ska ställas inför krigsrätt som misstänkt desertör. Rättegången börjar i februari.

Chelsea Manning avtjänar redan ett 35-årigt fängelsestraff, under isolering, och har gjort minst två självmordsförsök. Manning, som förmedlade 700 000 dokument - varav åtskilliga hemligstämplade - till avslöjargruppen Wikileaks, har överklagat sin dom i militärdomstol.

Edward Snowden låg bakom avslöjandet 2013 att USA hade inrättat ett långtgående, globalt övervakningssystem - men han håller sig i Ryssland och spionerianklagelserna mot honom har därför inte kunnat prövas i USA.

Flera kampanjer

Bill Clinton beviljade nåd i totalt 396 fall; det var också han som valde att öka fångars chans till sista minuten-nåd. Obama har hittills fattat 148 nådebeslut och har rekordet i antal omvandlade (i praktiken mildrade) domar: 1 176. Vita huset har hittills avfärdat nådeutsikterna för både Manning och Snowden.

Snowden har stöd av organisationer som American Civil Liberties Union (ACLU) och Amnesty International, därtill kändisar som skådespelaren Susan Sarandon och rockartisten Peter Gabriel. Somliga befarar att Snowden riskerar dödsstraff efter Trumps tillträde om ett par veckor.

Även bakom Manning finns en organiserad nådekampanj. Att straffet - både längden och isoleringen - är för strängt framhålls dessutom av aktivister som inte ifrågasätter den fällande domen.

Även i mindre kända fall finns det påtryckargrupper: Leonard Peltier, urfolksaktivist, är dubbelt dömd till livstid för dödsskotten mot två poliser vid ett indianreservat 1975. Amnesty anser att han inte fick en rättvis rättegång.

Om rastafari-profeten Marcus Garvey benådas, så skulle det bli postumt. Garvey, som fälldes för bedrägeri i USA och blev deporterad till Jamaica, dog 1940.

TT-AFP

Följ ämnen i artikeln