Kinas hyrpandor ger klirr i kassan

Publicerad 2016-12-24

Kina. De kostar utländska djurparker omkring en miljon dollar per styck och år.

Kina har monopol på jättepandan - och den lukrativa uthyrningsverksamheten har bidragit till att rädda arten från utrotning.

En av årets glädjande nyheter var att Internationella naturvårdsunionen (IUCN) ändrar den svartvita björnens status från utrotningshotad till sårbar. Bakom framgångarna finns år av insatser från Kina - något som kostar stora pengar.

Myndigheterna har dock identifierat en säker inkomstkälla. Världens djurparker tycks ha ett omättligt sug efter de globala björnkändisarna. Lejon och elefanter i all ära - pandorna är fortfarande sällsynta och lockar därmed många besökare.

Peking har för närvarande 56 jättepandor på utlån till 18 parker i 13 länder, enligt uppgifter från kinesiska myndigheter i höstas.

Pandamonopol

– De är ensamma uthyrare och har lyckats skapa en ekonomi kring det. Jättepandan är en "money machine" som kommer väldigt många pandor och deras livsmiljö till godo på ett bra sätt, säger Allan Carlson, pandaexpert på Världsnaturfonden.

Jättepandan är alltså fortsatt sårbar, men Kina har använt pengarna från uthyrningsverksamheten till insatser för att bevara arten. Det handlar bland annat om att skydda deras livsviktiga bambuskafferi mot intrång och stöd till människor som bor vid pandaskogarna och som behöver hitta andra energilösningar än bambuved.

– De plöjer tillbaka pengarna i naturvård, och det är ganska stora summor eftersom det kostar en miljon dollar om året att hyra en panda. Enligt myndigheter går mellan 70 och 90 procent av inkomsterna till insatser i fält, säger Allan Carlson.

Belöning

Att följa jättepandornas placering i världen kan också ge en fingervisning om relationerna mellan Kina och andra länder. Under kalla kriget gav Mao Zedong bort pandor som ett tecken på vänskap. Men en studie från Oxford University har slagit fast att Kina numera hyr ut pandor till länder baserat på handelsavtal och andra möjliga samarbeten.

"Varför har Edinburgh Zoo pandor när inte London Zoo har det? Förmodligen eftersom Skottland har naturresurser som Kina vill ha en del av", skrev forskaren Kathleen Buckingham som ledde studien som publicerades för några år sedan.

Enligt hyresavtalet ska pandaungar som föds utomlands återvända till Kina efter ett antal år. Men två tvillingar som växte upp i USA hade svårt att anpassa sig när de förra året fördes till provinsen Sichuan.

Mei Lun och Mei Huan ratade det traditionella ångade majsbrödet och krävde amerikanska kakor i stället. De ska också ha haft svårt med språket, enligt statliga medier.

Inte i Sverige

Sverige har aldrig haft några jättepandor i sina djurparker.

– Det har inte varit någon diskussion om det heller. Det handlar nog om för mycket pengar, Sverige har inte riktigt samma volym som de internationella zoologiska trädgårdarna, säger Carlson.

Nackdelen för de pandor som hyrs ut är förstås att de inte längre får lufsa fritt och mumsa bambu i frihet.

– Baksidan är att det är lite trångt i djurparkerna. Men annars är det här något positivt, eftersom så stor del av pengarna går tillbaka till arbetet med vilda pandor i fält. Jättepandan har medvind just nu.

TT