Hård fight om Floridas spansktalande

Publicerad 2016-11-05

USA. Valspurten i kampen om Vita huset utkämpas på puertoricanska kaféer och i kubanska kvarter. För att vinna den avgörande vågmästarstaten Florida krävs stöd från spansktalande så kallade hispanics.

Det lilla bageriet ligger avigt till, vid en parkeringsplats strax intill den stora motorvägen. Men Tainos Bakery är ändå något av en mötesplats för de många puertoricaner som bor i Azalea Park, i utkanten av Orlando. Inne i lokalen blandas livlig spanska med dansant musik över starkt kaffe och friterade bakverk.

– Jag har aldrig hört våra kunder prata så mycket politik som i år, konstaterar ägaren Nicolas Fuste.

– Folk här gillar inte Donald Trump, de ser honom som en rasist som bara vill göra det bra för de vita. Vi latinos håller ihop, vi är som en stor familj.

Vill påverka

Själv har Fuste också reagerat på Trumps utspel om att mexikaner är "våldtäktsmän och brottslingar". Hans fru Liza, som var historielärare i Puerto Rico innan hon blev bagare på familjeföretaget, skjuter in att hon är arg på republikanens löfte om en gränsmur mot Mexiko.

– Mexikaner är goda, hårt arbetande människor. Vi har flera anställda här. Jag kan inte tänka mig ett USA utan invandrare, säger hon skarpt.

Som puertoricaner är paret Fuste amerikanska medborgare, men så länge de bodde på hemön hade de inte rösträtt. Under sina tio år i Orlando har de inte alltid deltagit i valen, men i år känner de att det är viktigt att påverka utgången. Båda stödjer demokraten Hillary Clinton, Liza Fuste för att hon vill se en kvinnlig president och bryr sig om landets ekonomi och maken för att han tycker att frågan om allmän sjukförsäkring är viktig. I nuläget skiljer det mindre än en procentenhet mellan Clinton och Trump i fighten om delstatens åtråvärda 29 elektorer - en kamp som kan komma att avgöra presidentvalet.

– Du måste rösta på tisdag, annars har jag ihjäl dig, säger Liza Fuste halvt på skämt till sin man över tårtan hon ska glasera.

Klippa band?

De flesta av paret Fustes vänner stödjer Demokraterna, ett parti som anses vara välvilligt inställt till det ekonomiskt krisande Puerto Rico. Oron för att en president Trump skulle klippa banden med det självstyrande territoriet är stor, förklarar de.

– Det är det enda som min familj i Puerto Rico pratar om när de ringer, berättar Nicolas Fuste.

TT: Känner ni några puertoricaner som stödjer Trump?

– Jag har bara en vän som gillar honom. Vi har inte hunnit prata ordentligt, men jag tror att det är ekonomiska skäl som ligger bakom.

Som puertoricaner tillhör familjen Fuste den näst största gruppen av Floridas spansktalande, som totalt utgör en fjärdedel av vågmästarstatens befolkning. Den största gruppen är kubaner, som tvärtemot övriga hispanics brukar stödja Republikanerna, berättar Aubrey Jewett, statsvetare vid University of Central Florida.

– Många kubaner röstar republikanskt, eftersom partiet är känt för att vara antikommunistiskt och anti-Castro. Men bland de yngre kubanamerikanerna börjar det luckras upp, säger han.

Knackar dörr

Bland puertoricanerna är majoriteten demokrater, men väljargruppen anses vara påverkningsbar vilket är ett skäl till att Trump och Clinton uppvaktar dem så ivrigt. Nicolas Fuste säger att företrädare för båda kampanjerna knackar dörr hos honom flera gånger om dagen.

Även bagerikunderna Maria Poll, Sonia Morales och Maria Paul Molina vittnar om ivriga påtryckningar. Men de har redan förtidsröstat.

– Vi stödjer Hillary Clinton, liksom våra vänner. Hennes helhetsgrepp är bra, säger Maria Poll.

Orlando, TT:s utsända

Följ ämnen i artikeln