SD uppmanar Ekeroth att lämna sitt uppdrag

Publicerad 2017-06-28

Politik. Riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) döms för ringa misshandel - en dom som han tänker överklaga.

Sverigedemokraterna vill att han ska lämna sitt uppdrag i riksdagens justitieutskott - och i förlängningen även riksdagsplatsen.

– Vi kommer att uppmana Kent till att lämna sin plats i justitieutskottet. När domen vinner laga kraft kommer vi att uppmana honom till att lämna riksdagen helt och hållet. Om det blir ett annat utfall får vi ta en ny diskussion, säger SD:s gruppledare Mattias Karlsson till TT.

– Vi har en policy vad gäller våldsbrott. Man kan inte företräda SD på något sätt.

Inte överraskande

Mattias Karlsson tycker inte att det är överraskande att Kent Ekeroth fälls.

– Nej, det har varit ett oklart rättsläge. Det har varit klart från början att målet kunde gå åt vilket håll som helst. Experter har gissat olika, säger han, samtidigt som han beklagar domen:

– Jag beklagar att det ser ut som att hans karriär slutar på det här sättet. Som gruppledare finns det inget alternativ. Vi måste ställa mycket hårda krav på våra företrädare. Det här är ett fall där man inte längre kan företräda SD.

"Klart att det inte är bra"

Det var enligt Mattias Karlsson "ett tag sedan" han senast pratade med Kent Ekeroth.

– Kent har inte varit i tjänst under en längre period. Men partiledningen pratade med honom så sent som i går kväll. Vi från partiledningen klargjorde för honom hur vi tänkte agera om han blev frikänd eller fälld.

Mattias Karlsson säger att han inte har hunnit läsa domen än.

– Det är klart att det inte är bra att ha fått en företrädare dömd för ringa misshandel. Samtidigt tror jag att vad enskilda företrädare gör och inte gör har mindre betydelse för väljarna än vad partiet samlat gör och vad partiledningen hävdar för typ av policy.

Får böta 38 400

Kent Ekeroth döms för ringa misshandel till 60 dagsböter á 640 kronor, sammanlagt 38 400 kronor, enligt tingsrätten. Ekeroth ska också betala rättegångskostnader på 30 300 kronor, och 800 kronor till brottsofferfonden.

Ekeroth har medgett att han slog en man med öppen hand i ansiktet, men hävdar att det skedde i nödvärn. Tingsrätten har dock tyckt att offrets berättelse var trovärdig och de vittnen som funnit på platsen kunde styrka den misshandlade mannens version av händelseförloppet, enligt rådman Maria Hölcke vid Stockholms tingsrätt.

Utdelat slag

– Uppgiften som målsäganden har lämnat stämmer precis överens med vad vittnen sagt som befunnit sig i kön. De har också sett att målsäganden har lämnat en kommentar om järnrör, och sedan har Ekeroth kommit fram och utdelat ett slag, säger Hölcke.

Ingen av vittnena har sett att Ekeroth har angripits fysiskt. Ordningsvaktens vittnesmål vägde tyngst.

– Framför allt för att han är en helt oberoende person. Han känner inte någon av de inblandade i målet, han har varit på platsen i tjänst och varit nykter till skillnad från flera andra, säger Hölcke.

Ska överklaga

På Facebook skriver Kent Ekeroth att domen är felaktig och att han kommer att överklaga. Han tycker inte att åklagaren motbevisade tanken på en nödvärnssituation. Hans advokat Johan Eriksson säger till TT att han har fått i uppdrag att överklaga.

– Man ska känna sig helt övertygad om att en person är skyldig, gör man inte det så ska man frikänna. Den samlade bilden är att det är rätt svårt att veta vad som faktiskt hände, säger Eriksson.

TT: Men flera vittnen styrker mannens version?

– Ekeroth säger precis efter att händelsen har inträffat till sina Säpovakter att han blev slagen. Allt fokus i målet hamnar på om det var målsäganden som slog eller inte, men det finns en möjlighet att Ekeroth har uppfattat fel, att det inte var målsäganden utan någon annan. Då skulle han också gå fri från ansvar.

Johan Eriksson säger också att omständigheten att Ekeroth haft livvakter med sig talar till hans fördel.

– Kent Ekeroth har alltid polis med sig, det innebär i en förlängning att han skulle vara beredd att misshandla någon inför poliser som vittnar, säger Eriksson.

Löfven: "Domen har fallit"

Statsminister Stefan Löfven kommenterar domen för TT:

– Rätten har haft sin gång. Man kan konstatera att domen har fallit, säger Löfven.

Brottet begicks i en krogkö i centrala Stockholm i november i fjol. En övervakningskamera fångade händelsen och visar hur Ekeroth blir nekad inträde till nattklubben och hur han sedan hamnar i bråk på vägen därifrån.

TT har sökt Kent Ekeroth.

TT

Följ ämnen i artikeln